Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

8 porcí

140 minut

Velikonoční mazanec by neměl chybět na žádném velikonočním stole. Těsto na mazanec se tradičně zadělávalo na Bílou sobotu ráno. Mazanec byl vítanou velikonoční pochoutkou zvláště pro naše předky, kteří se před Velikonocemi postili nejen od masa, ale mnohdy i od mléka a vajec, které právě obsahuje. Jeho lahodnou chuť si můžete vychutnat nejen na Velikonoce, ale také kdykoliv během roku. 

Suroviny:

30 g droždí
250 ml vlažného plnotučného mléka
100 g krupicového cukru
500 g polohrubé mouky
½ lžičky soli
30 g rozinek
kůra z 1 citronu
1 vanilkový cukr
2 žloutky + 1 vejce na potření
125 g másla
2 lžíce rumu
mandlové lupínky na ozdobení

Postup:

  1. Droždí, 50 ml mléka, lžíci cukru a lžíci mouky utřete do kaše, ze které nechejte vzejít kvásek. 
     
  2. Do mísy kuchyňského robota Gratus postupně nasypejte mouku, krupicový cukr, sůl, rozinky, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše společně promíchejte. Poté přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, rum, 200 ml mléko a vzešlý kvásek. Za pomocí 2. rychlostního stupně vypracujte v robotu hladké těsto, které nechejte hodinu kynout na teple. 
     
  3. Po vykynutí vypracujte na pomoučeném vále z těsta bochánek, který přendejte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte v teple kynout dalších 15 minut.
     
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. 
     
  5. Vejce rozšlehejte a potřete s ním celý mazanec. Nahoře mazanec nastřihněte nůžkami do kříže, aby nepopraskal. Mazanec posypejte mandlovými lupínky a vložte do předehřáté trouby. 
     
  6. Prvních 10 minut pečte mazanec na 200 °C, poté snižte teplotu a dopékejte na 160 °C dalších asi 30 minut. Upečený mazanec nechte vychladnout a podávejte s máslem nebo ovocnou marmeládou.