Mazanec

Mazanec

1 bochník

240 minut

Na velikonočním stole nesmí chybět. Tradičně se pekl na Bílou sobotu, ale připravit jej můžete i během roku, když dostanete chuť na sladký bochánek s rozinkami a mandlemi. Pokud rozinky zrovna nemilujete, zkuste do těsta přidat kandovanou citrusovou kůru – krásně ho provoní a osvěží. Nezapomeňte ji ale namočit den předem do vody či rumu.

Suroviny:

150 ml mléka
3 žloutky
75 g másla
16 g soli
80 g cukru krupice
500 g polohrubé mouky
30 g čerstvého droždí
100 g rozinek předem namočených v rumu
20 g mandlových lupínků

pekárna ETA Delicca II

Postup:

1. Do velké nádoby se středními hnětacími háky nalijte nejprve mléko.
2. Přidejte rozdrobené droždí, žloutky, povolené máslo a cukr, dále přidejte mouku, uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj sůl a zahrňte.
3. Nádobu vložte do pekárny a zapněte program SLADKÝ, přidejte 20 minut, velikost 1000 g, barva střední a zapněte.
4. Po zaznění zvukového signálu přidejte okapané rozinky a mandlové lupínky.
5. Upečený mazanec nechte zcela vychladnout na mřížce.