Dalamánky

Dalamánky

4 porce

470 minut 

Křupavé bulky sypané solí a kmínem připravované z pšeničné a žitné chlebové mouky, to přesně jsou dalamánky. Připravte si toto oblíbené pečivo i vy doma s pomocí pekárny ETA Delicca II, se kterou je pečení hračka. 

Suroviny:

1 KL žitného kvasu
100 g žitné chlebové mouky
100 ml vody
160 g hladké mouky
80 g žitné mouky
4 g kmínu
2 g drceného fenyklu
120 ml vlažné vody
8 g soli

Na dokončení:
žitná chlebová mouka, hrubá sůl, kmín

pekárna ETA Delicca II

Postup:

1. Ve velké sklenici smíchejte 100 g žitné chlebové mouky se 100 ml vody a lžící předem připraveného kvásku. Tuto směs nechte na teplém místě kynout cca 3-4 hodiny, než znatelně vystoupá a vytvoří se v ní bublinky. 
2. Do velké nádoby s háky přidejte postupně vodu, mouku, sůl, kmín, fenykl a nakynutý kvásek. 
3. Zapněte program TĚSTO. Po skončení programu vyklopte těsto na žitnou moukou pomoučený vál. Těsto by mělo být lepivé, ale kompaktní, pokud se lepí příliš, zapracujte do těsta trochu žitné mouky.
4. Těsto rozdělte na 4 díly a postupně vytvarujte dalamánky, které ještě nakonec obalte v žitné mouce. Takto vytvarované a obalené dalamánky vložte do forem na pečení baget. Dejte na teplé místo (cca 32 stupňů) a nechejte dalamánky kynout cca 1,5 hodiny, než viditelně zvětší svůj objem. 
5. Po nakynutí každý dalamánek nařízněte ostrým nožem podélně. Řez navlhčete vodou a posypte kmínem, fenyklem a hrubou solí.
6. Vložte do pekárny a zvolte program PEČENÍ na 35 minut, barva tmavá.