Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

8 porcí

75 minut

Velikonoční nádivka patří k tradičním pokrmům, které se objevují na velikonočním stole již od pradávna. Variant, jak připravit velikonoční nádivku, je nepřeberné množství, liší se dle jednotlivých krajů a místních zvyklostí. Původně se Velikonoční nádivce říkalo hlavička a to proto, že v dobách minulých se do nádivky dávalo obrané maso z vařené telecí hlavy. Dobře poslouží také kuřecí nebo uzené maso, které mu dodá jemnou vůni a chuť. Velikonoční nádivka se podávala o Bílé sobotě, protože po pátečním půstu, byl třeba vydatný pokrm. Další nezbytnou ingrediencí jsou zelené jarní byliny. Použít můžete pažitku, mladý špenát, kopřivy nebo medvědí česnek.

Suroviny:

6 rohlíků
150 g másla
1 cibule 
250 g uzeného masa
150 g mladého špenátu
150 g medvědího česneku
6 vajec
400 ml mléka
sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

ETA Pečenka

Postup:

  1. Rohlíky nakrájejte na kostky o velikosti cca 1 cm. Kousek másla rozehřejte na pánvi a opečte na něm kostky rohlíků dozlatova. Nasypte je do větší mísy. 
     
  2. Uzené maso a cibulku nakrájejte na drobné kousky a společně orestujte na pánvi s kouskem másla. Vše přidejte k pečivu do mísy. Špenát a medvědí česnek spařte v cedníku, větší listy pokrájejte a přidejte do mísy.Přidejte jemně nastrouhanou citronovou kůru, přilijte vlažnou vodu a promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka jej vmíchejte do směsi.
     
  3. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky promíchejte s mlékem a směs přilijte do mísy. Podle chuti vše osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka jej vmíchejte do směsi pečiva s masem, špenátem a medvědím česnekem.
     
  4. Pečenku vytřete pečlivě máslem a dejte do ní směs na nádivku. Pečte na 180 °C přibližně 40 minut, až je nádivka krásně zlatavá a křupavá na povrchu. Nádivku poté vyklopte a ihned podávejte.