Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

1 beránek

50 minut

Velikonoční beránek nesmí chybět na žádném velikonočním stole. Podle tradice by se měl péct na Boží hod velikonoční – tedy v neděli před velikonočním pondělím. V minulosti se právě tuto neděli peklo jehněčí maso. Chudší lidé si ho ale nemohli dovolit, a tak si upekli alespoň sladkého beránka. Tato tradice se dodržuje dodnes a receptů na velikonočního beránka je nespočetné množství. Nejčastěji se peče z těsta piškotového a třeného. Upečený beránek se dá zdobit různými způsoby, můžete ho jen pocukrovat nebo potřít bílou polevou či čokoládou a ozdobit barevnou stužkou.

Suroviny:

100 ml rostlinného oleje
3 vejce
150 g polohrubé mouky 
5 g prášku do pečiva
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
Citronová kůra z jednoho citronu
60 ml vlažné vody
Moučkový cukr na posypání
Barevná mašlička

Forma na beránka

Postup:

  1. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Přilijte olej (slunečnicový nebo řepkový) a chvíli míchejte. Poté pomalu přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše společně zamíchejte, až vám vznikne tužší hmota.
     
  2. Přidejte jemně nastrouhanou citronovou kůru, přilijte vlažnou vodu a promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka jej vmíchejte do směsi.
     
  3. Mezitím si pečlivě vymažte a vysypte formu beránka. Připravené těsto do ní vlijte.
     
  4. Vložte do předem vyhřáté trouby na 160 °C a pečte přibližně 30 až 35 minut. Dozlatova upečeného beránky vyjměte a nechejte vychladnout. Beránka vyklopte, posypte moučkovým cukrem a dozdobte na krk barevnou mašličkou.