Francouzské Choux s čokoládovou pařížskou šlehačkou
Většina francouzských sladkých receptů vyžaduje spoustu času a postup není úplně nejjednodušší. To se ale nedá říct o Choux, sladkém pečivu z odpalovaného těsta. V tomto receptu od Dezertiny jsou Choux doplněny skvělým čokoládovým krémem, ale hodí se k nim i klasický vanilkový ze žloutků či jednoduchý pudingový. Tuto pochoutku si můžete připravit například na Velikonoce, určitě s ní potěšíte každého koledníka.
Suroviny:
ODPALOVANÉ TĚSTO:
63 g vody
63 g plnotučného mléka
66 g másla na kostky
86 g hladké mouky
2 g soli
125 g rozšlehaných vajec
PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA:
250 ml smetany ke šlehání (33 %)
80 g vysokoprocentní čokolády (alespoň 70 %)
1 lžička vanilky
KŘUPAVÁ VRSTVA:
20 g másla pokojové teploty
25 g hladké mouky
25 g hnědého cukru
Postup:
- Nejdříve si připravte směs na pařížskou šlehačku. Smetanu s vanilkou ohřejte do bodu varu, vsypte čokoládu a rozmíchejte dohladka.
- Choux se skládá ze dvou částí – z bochníčku z odpalovaného těsta a křupavé vrstvy z cukru, mouky a másla. Tu připravíte tak, že v mixéru smícháte máslo s cukrem a moukou. Hmotu si vložíte mezi dva pečicí papíry a vyválíte plát o tloušťce 2 mm. Plát vložíte na hodinu do chladničky a poté pomocí kulatého vykrajovátka o velikosti 4 cm vykrojíte kolečka, která opět vložíte do chladničky.
- Nyní se vrhněte na těsto. Do hrnce nalijte vodu, mléko, přidejte máslo a sůl. Ohřejte až do bodu varu. V tomto momentu přisypte mouku a rychle míchejte, dokud se nevytvoří kompaktní těsto, které se odlepuje od stran hrnce.
- Těsto vložte do nádoby mixéru a počkejte, než trochu zchladne. Mixér pusťte na střední rychlost a pomalu přidávejte rozšlehaná vejce. Takto připravené těsto nechte hodinu v lednici.
- Po vychlazení si těsto vložte do zdobícího sáčku. Na plechu tvořte pomocí sáčku bochníčky s průměrem 3 cm. Na bochníčky pokládejte vykrojená kolečka z křupavé vrstvy.
- Choux pečte bez ventilátoru na 170 °C přibližně 20 minut dozlatova.
- Když Choux vychladne, vyšlehejte si připravenou šlehačku s čokoládou do tuhého krému a naložte si ji do zdobícího sáčku.
- Do vychlazených Choux si udělejte nožíkem dírku a naplňte je čokoládovým krémem.