Francouzské Choux s čokoládovou pařížskou šlehačkou

Francouzské Choux s čokoládovou pařížskou šlehačkou

cca 12 kusů

 

80 minut příprava + doba na vychlazení těsta

 

Většina francouzských sladkých receptů vyžaduje spoustu času a postup není úplně nejjednodušší. To se ale nedá říct o Choux, sladkém pečivu z odpalovaného těsta. V tomto receptu od Dezertiny jsou Choux doplněny skvělým čokoládovým krémem, ale hodí se k nim i klasický vanilkový ze žloutků či jednoduchý pudingový. Tuto pochoutku si můžete připravit například na Velikonoce, určitě s ní potěšíte každého koledníka.

Suroviny:

ODPALOVANÉ TĚSTO:

63 g vody

63 g plnotučného mléka

66 g másla na kostky

86 g hladké mouky

2 g soli

125 g rozšlehaných vajec

PAŘÍŽSKÁ ŠLEHAČKA:

250 ml smetany ke šlehání (33 %)

80 g vysokoprocentní čokolády (alespoň 70 %)

1 lžička vanilky

KŘUPAVÁ VRSTVA:

20 g másla pokojové teploty

25 g hladké mouky

25 g hnědého cukru

Postup:

  1. Nejdříve si připravte směs na pařížskou šlehačku. Smetanu s vanilkou ohřejte do bodu varu, vsypte čokoládu a rozmíchejte dohladka.

  2. Choux se skládá ze dvou částí – z bochníčku z odpalovaného těsta a křupavé vrstvy z cukru, mouky a másla. Tu připravíte tak, že v mixéru smícháte máslo s cukrem a moukou. Hmotu si vložíte mezi dva pečicí papíry a vyválíte plát o tloušťce 2 mm. Plát vložíte na hodinu do chladničky a poté pomocí kulatého vykrajovátka o velikosti 4 cm vykrojíte kolečka, která opět vložíte do chladničky.
     
  3. Nyní se vrhněte na těsto. Do hrnce nalijte vodu, mléko, přidejte máslo a sůl. Ohřejte až do bodu varu. V tomto momentu přisypte mouku a rychle míchejte, dokud se nevytvoří kompaktní těsto, které se odlepuje od stran hrnce.

  4. Těsto vložte do nádoby mixéru a počkejte, než trochu zchladne. Mixér pusťte na střední rychlost a pomalu přidávejte rozšlehaná vejce. Takto připravené těsto nechte hodinu v lednici.
     
  5. Po vychlazení si těsto vložte do zdobícího sáčku. Na plechu tvořte pomocí sáčku bochníčky s průměrem 3 cm. Na bochníčky pokládejte vykrojená kolečka z křupavé vrstvy.
     
  6. Choux pečte bez ventilátoru na 170 °C přibližně 20 minut dozlatova.
     
  7. Když Choux vychladne, vyšlehejte si připravenou šlehačku s čokoládou do tuhého krému a naložte si ji do zdobícího sáčku.
     
  8. Do vychlazených Choux si udělejte nožíkem dírku a naplňte je čokoládovým krémem.