Elegantní čokoládový dort

Velká paráda za minimum času? Tento recept na čokoládový dort od Dezertiny si pro jeho jednoduchou přípravu, skvělou chuť a elegantní vzhled zamilujete. Ať už se ho rozhodnete připravit pro nějakou slavnostnější příležitost nebo jen tak na chuť, rozhodně potěší každého milovníka čokolády.
Suroviny:
250 g karamelových sušenek
70 g roztopeného másla
500 ml smetany ke šlehání (33 %)
450 g kvalitní vysokoprocentní čokolády (alespoň 65 %)
Postup:
- Sušenky rozdrťte najemno pomocí mixéru. Vlijte roztopené máslo a důkladně promíchejte.
- Směs vtlačte do kulaté formy a pečte cca 7 min. na 180 C. Poté ji nechte vychladnout.
- V hrnci si ohřejte smetanu do bodu varu. Vsypte do ní čokoládu a chvíli počkejte, než se roztopí. Metličkou směs pořádně dohladka zamíchejte.
- Čokoládovou směs nalijte na vychladnuté sušenky a nechte přes noc ztuhnout v chladničce. Dort krájejte nahřátým nožem.
Foto: Vít Mádr