Pravý sachr dort

Sachr neboli Sacherův dort patří mezi cukrářské poklady, jehož historie se píše už od roku 1832. Základem je opravdu kvalitní čokoláda s obsahem kakaa minimálně 70 %. Chybět nesmí ani meruňková marmeláda – její nakyslá chuť s čokoládovým korpusem perfektně kontrastuje.
Suroviny:
140 g másla
140 g moučkového cukru
140 g hořké čokolády
100 g krystalového cukru
125 g polohrubé mouky
5 vajec
1/2 kávové lžičky mleté skořice
1/2 kávové lžičky mletého hřebíčku
1 citron
Náplň:
meruňková marmeláda
rum
Čokoládová glazura:
140 g krupicového cukru
100 ml vody
70 g hořké čokolády
70 g mléčné čokolády
20 g másla
dortová forma o průměru 24 cm
Postup:
- Moučkový cukr pomalu utřete s máslem do jemné pěny.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Rozpuštěnou a mírně zchladlou čokoládu přidejte do směsi cukru a másla.
- Žloutky oddělte od bílků. Žloutky pomalu zapracujte do připravené hmoty. Bílky vyšlehejte s krystalovým cukrem do sněhu a pomalu přimíchejte k čokoládové hmotě.
- Přidejte skořici a hřebíček na špičku nože a kůru z poloviny citronu. Vše jemně a dlouze míchejte, až vznikne vláčné těsto.
- Připravte si dortovou formu, tu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Následně do ní vlijte těsto.
- Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte ještě 40 minut.
- Dort nechejte ve formě úplně vychladnout i několik hodin, nejlépe však přes noc.
- Připravte si meruňkovou marmeládu, tu rozvařte s jednou lžící rumu. Nechejte jemně probublat dvě minuty. Dort podélně rozpulte a potřete připravenou směs.
- Cukr svařte s vodou, nechte ho jen rozpustit, nevařit. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem.
- Jakmile obě směsi mírně vychladnou, za stálého míchaní je spojte. Směs pak ještě mírně zahřejte a takto připravenou glazurou potřete celý dort. Nechejte vychladnout.
S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.