Pravý sachr dort

Pravý sachr dort

1 dort

 

110 minut 

 

Sachr neboli Sacherův dort patří mezi cukrářské poklady, jehož historie se píše už od roku 1832. Základem je opravdu kvalitní čokoláda s obsahem kakaa minimálně 70 %. Chybět nesmí ani meruňková marmeláda – její nakyslá chuť s čokoládovým korpusem perfektně kontrastuje. 

Suroviny:

140 g másla    
140 g moučkového cukru  
140 g hořké čokolády  
100 g krystalového cukru 
125 g polohrubé mouky  
5 vajec  
1/2 kávové lžičky mleté skořice    
1/2 kávové lžičky mletého hřebíčku
1 citron  

Náplň:
meruňková marmeláda   
rum

Čokoládová glazura:   
140 g krupicového cukru  
100 ml vody   
70 g hořké čokolády   
70 g mléčné čokolády   
20 g másla  

dortová forma o průměru 24 cm  

 Postup:

  1. Moučkový cukr pomalu utřete s máslem do jemné pěny.      

  2. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Rozpuštěnou a mírně zchladlou čokoládu přidejte do směsi cukru a másla.    

  3. Žloutky oddělte od bílků. Žloutky pomalu zapracujte do připravené hmoty. Bílky vyšlehejte s krystalovým cukrem do sněhu a pomalu přimíchejte k čokoládové hmotě.    

  4. Přidejte skořici a hřebíček na špičku nože a kůru z poloviny citronu. Vše jemně a dlouze míchejte, až vznikne vláčné těsto.   

  5. Připravte si dortovou formu, tu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Následně do ní vlijte těsto.   

  6. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte ještě 40 minut.   

  7. Dort nechejte ve formě úplně vychladnout i několik hodin, nejlépe však přes noc.    

  8. Připravte si meruňkovou marmeládu, tu rozvařte s jednou lžící rumu. Nechejte jemně probublat dvě minuty. Dort podélně rozpulte a potřete připravenou směs.   

  9. Cukr svařte s vodou, nechte ho jen rozpustit, nevařit. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem.    

  10. Jakmile obě směsi mírně vychladnou, za stálého míchaní je spojte. Směs pak ještě mírně zahřejte a takto připravenou glazurou potřete celý dort. Nechejte vychladnout.   

 

Pravý sachr dort

S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.