Pavlova s ovocem
.jpg)
Pro přípravu pěnového dortu, známého také jako Pavlova, si vystačíte s minimem surovin. Základem jsou kvalitní vejce a smetana. Pro obojí jděte k místnímu farmáři. Výslednou chuť pak vyladí vaše oblíbené ovoce – doporučujeme například lesní plody. Při zdobení můžete sáhnout také po bylinkách – zkuste mátu či meduňku.
Suroviny:
250 g krystalového cukru
5 bílků
Náplň:
500 ml smetany ke šlehání
ovoce
Postup:
- Připravte si pět bílků, které začněte pomalu vyšlehávat. Jakmile začne vznikat sníh, pozvolna přidávejte po lžících cukr. Vyšlehejte hustý sníh.
- Připravte si dva plechy, na které dejte pečicí papír. Z vyšlehaného sněhu vytvořte na každý plech stejnoměrný kulatý základ pěnového dortu.
- Pěnový dort se skládá ze dvou sněhových placek. Dejte péct do předem vyhřáté trouby. Dortový základ sušte v troubě při 110 °C přibližně 90 minut. Důležité je nechat dort po upečení pozvolna chladnout v pootevřené troubě.
- Jednotlivé placky spojte pomocí šlehačky, kterou dejte také na vrchní část dortu. Tu dozdobte ovocem.
S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.
Doporučené