Pavlova s ovocem

Pavlova s ovocem

1 dort

 

130 minut 

 

Pro přípravu pěnového dortu, známého také jako Pavlova, si vystačíte s minimem surovin. Základem jsou kvalitní vejce a smetana. Pro obojí jděte k místnímu farmáři. Výslednou chuť pak vyladí vaše oblíbené ovoce – doporučujeme například lesní plody. Při zdobení můžete sáhnout také po bylinkách – zkuste mátu či meduňku. 

 

Suroviny:

250 g krystalového cukru  
5 bílků      

Náplň:  
500 ml smetany ke šlehání  
ovoce    

 Postup:

  1. Připravte si pět bílků, které začněte pomalu vyšlehávat. Jakmile začne vznikat sníh, pozvolna přidávejte po lžících cukr. Vyšlehejte hustý sníh.      

  2. Připravte si dva plechy, na které dejte pečicí papír. Z vyšlehaného sněhu vytvořte na každý plech stejnoměrný kulatý základ pěnového dortu.     

  3. Pěnový dort se skládá ze dvou sněhových placek. Dejte péct do předem vyhřáté trouby. Dortový základ sušte v troubě při 110 °C přibližně 90 minut. Důležité je nechat dort po upečení pozvolna chladnout v pootevřené troubě.   

  4. Jednotlivé placky spojte pomocí šlehačky, kterou dejte také na vrchní část dortu. Tu dozdobte ovocem.   

 

Pěnový dort

S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.