Linecký koláč s višněmi

Recept na višňovou náplň, která tvoří srdce tohoto lineckého koláče, si dobře zapište. Své uplatnění najde i v jiných moučnících nebo jako ozdoba palačinek či nadýchaných lívanců. Ten správný šmrnc jí dodává voňavé koření – s křehkým mandlovým těstem naprosto skvostná kombinace.
Suroviny:
140 g másla
100 g moučkového cukru
240 g hladké mouky
150 g mletých mandlí
2 vejce
Náplň:
300 g višní
20 g strouhanky
30 g moučkového cukru
1 citron
na špičku nože mleté skořice
na špičku nože drceného nového koření
na špičku nože mletého hřebíčku
dortová forma o průměru 28 cm
Postup:
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a dvěma žloutky, přidejte koření. Přidejte mouku a mandle. Vypracujte těsto, které nechejte hodinu odpočívat v chladnu. Mezitím si připravte náplň.
- Rozvařte višňovou zavařeninu se dvěma lžícemi moučkového cukru, citronovou kůrou a šťávou. Kůru použijte z celého citronu, ale šťávu jen z poloviny. Můžete opět přidat špetku skořice a hřebíčku. Směs mírně prohřejte a nechejte chladnout.
- Do chladnoucí směsi vmíchejte strouhanku. Pokud je směs příliš hustá, nebo řídká, upravte ji šťávou z višňové zavařeniny, případně strouhankou.
- Těsto po odpočinutí rozdělte na dvě části. Ze 2/3 těsta vyválejte plát.
- Připravte si formu na koláč, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Vložte do ní vyválené těsto a uzpůsobte jej formě. Do formy dále vlijte višňovou směs.
- Zbylé těsto vyválejte, nakrájejte na rovnoměrné pásky a vytvořte na koláči mřížku.
- Pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 40 minut.
- Před servírováním nechejte řádně vychladnout a pak bohatě posypte moučkovým cukrem, ke zdobení můžete využít i višňový přeliv nebo čerstvé višně.
S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.