Linecký koláč s višněmi

Linecký koláč s višněmi

1 koláč

 

90 minut + 60 minut odpočinutí 

 

Recept na višňovou náplň, která tvoří srdce tohoto lineckého koláče, si dobře zapište. Své uplatnění najde i v jiných moučnících nebo jako ozdoba palačinek či nadýchaných lívanců. Ten správný šmrnc jí dodává voňavé koření – s křehkým mandlovým těstem naprosto skvostná kombinace. 

 

Suroviny:

140 g másla    
100 g moučkového cukru  
240 g hladké mouky  
150 g mletých mandlí    
2 vejce    

Náplň:  
300 g višní  
20 g strouhanky    
30 g moučkového cukru
1 citron  
na špičku nože mleté skořice 
na špičku nože drceného nového koření  
na špičku nože mletého hřebíčku  

dortová forma o průměru 28 cm  

 Postup:

  1. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a dvěma žloutky, přidejte koření. Přidejte mouku a mandle. Vypracujte těsto, které nechejte hodinu odpočívat v chladnu. Mezitím si připravte náplň.     

  2. Rozvařte višňovou zavařeninu se dvěma lžícemi moučkového cukru, citronovou kůrou a šťávou. Kůru použijte z celého citronu, ale šťávu jen z poloviny. Můžete opět přidat špetku skořice a hřebíčku. Směs mírně prohřejte a nechejte chladnout.     

  3. Do chladnoucí směsi vmíchejte strouhanku. Pokud je směs příliš hustá, nebo řídká, upravte ji šťávou z višňové zavařeniny, případně strouhankou.   

  4. Těsto po odpočinutí rozdělte na dvě části. Ze 2/3 těsta vyválejte plát.    

  5. Připravte si formu na koláč, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Vložte do ní vyválené těsto a uzpůsobte jej formě. Do formy dále vlijte višňovou směs.    

  6. Zbylé těsto vyválejte, nakrájejte na rovnoměrné pásky a vytvořte na koláči mřížku.     

  7. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C přibližně 40 minut.     

  8. Před servírováním nechejte řádně vychladnout a pak bohatě posypte moučkovým cukrem, ke zdobení můžete využít i višňový přeliv nebo čerstvé višně.

 

Linecký koláč s višněmi

S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.