Tažený jablečný závin se sušeným ovocem

Tažený jablečný závin se sušeným ovocem

2 záviny

 

2 hodiny 

 

Jablečný závin neboli štrúdl je šťavnatá klasika, na které si s chutí smlsnete v každém ročním období. Když navíc vyměníte kupované těsto za to domácí, bude výsledek ještě oslnivější. Nechejte se inspirovat receptem cukrářky Tamary Adamčíkové, jejíž tajemství se skrývá nejen v přidání sušeného ovoce, ale i „kapky“ rumu.

 

Suroviny:

Těsto:  
280 g hladké mouky
100 ml teplé vody
2 lžíce oleje   
1 vejce  
špetka soli 
100 g másla  
1/2 lžičky octa

Náplň: 
1 kg jablek  
4 lžíce třtinového cukru   
1 lžička mleté skořice 
50 ml rumu   
2 lžíce hladké mouky 
špetka soli  
50 g sušených rozinek  
100 g sušených švestek 
100 g sušených meruněk   

 Postup:

  1. Do mísy kuchyňského robota prosejte mouku, přidejte vejce, vodu, olej, sůl i ocet a hákem zpracujte v měkké těsto. Robota nechejte pracovat tak dlouho, dokud těsto není perfektně hladké, lesklé a nelepivé. Pokud je moc suché, přidejte vodu, v opačném případě přisypejte mouku.    

  2. Hotový bochánek těsta odložte stranou a minimálně na půl hodiny ho přikryjte nahřátým hrncem. Na stejnou dobu také namočte veškeré sušené ovoce do horké vody.    

  3. Jablka zbavte slupek i jádřinců, nakrájejte je na tenké plátky a smíchejte se skořicí, moukou, rumem, špetkou soli a cukrem.    

  4. Odpočaté těsto rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník. Poté jej přeneste na čistou utěrku a opatrně vytahujte do všech směrů. Výsledek by měl být téměř průhledný.    

  5. Plát potřete rozpuštěným máslem a rozprostřete na něj jablka i scezené sušené ovoce.

  6. Pomocí utěrky těsto zaviňte a přeneste na plech. Povrch potřete rozpuštěným máslem a propíchejte vidličkou.   

  7. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C (v horkovzdušné na 180 °C) zhruba 50–60 minut. V průběhu pečení i po vytažení z trouby závin potřete rozpuštěným máslem a před samotným podáváním lehce pocukrujte.   

 

Tažený jablečný závin se sušeným ovocem