Meruňkovo-jablečný koláč

Meruňkovo-jablečný koláč

12 porcí

 

cca 1 hod příprava + 1 hod pečení + chladnutí do druhého dne

 

Co si představíte, když se řekne letní koláč? Hned po tom rebarborovém se většině z nás vybaví podmanivá chuť meruněk. Pokud ještě nemáte svůj oblíbený recept, inspirujte se tím, který nám prozradila profesionální cukrářka Tamara Adamčíková

 

Suroviny:

Těsto:  
400 g hladké mouky
100 g mletých mandlí 
350 g změklého másla   
13 g kypřicího prášku do pečiva  
250 g třtinového cukru 
2 vejce  
30 g vanilkového cukru 
50 g plátkových mandlí  
vejce na potření

Náplň: 
1 kg jablek  
500 g meruněk  
100 g třtinového cukru  
600 ml smetany na šlehání 

 Postup:

  1. Veškeré suroviny na těsto zpracujte pomocí kuchyňského robota tak, aby vznikla hladká a pevná hmota. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte vychladit.    

  2. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Pekáč (cca 35 x 25 cm) či koláčovou formu vymažte máslem a vysypte (nejlépe hrubou) moukou.    

  3. Jablka a meruňky očistěte, nakrájejte na plátky a promíchejte s cukrem.    

  4. Ztuhlé těsto si rozdělte na dvě poloviny. Jednu část rozválejte a vzniklou plackou vyložte připravený pekáč. Těsto po celém povrchu propíchejte vidličkou a navrstvěte na něj ovoce.    

  5. Z druhé poloviny těsta vytvořte rádýlkem pásky a naskládejte je na povrch koláče tak, aby vytvořily mřížku. Poté povrch potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.   

  6. Pečte v předehřáté troubě přibližně jednu hodinu. Ihned po vytažení z trouby koláč přelijte smetanou a nechejte v ledničce zchladnout do druhého dne. Servírujte pocukrované.   

 

Meruňkovo-jablečný koláč