Meruňkovo-jablečný koláč

Co si představíte, když se řekne letní koláč? Hned po tom rebarborovém se většině z nás vybaví podmanivá chuť meruněk. Pokud ještě nemáte svůj oblíbený recept, inspirujte se tím, který nám prozradila profesionální cukrářka Tamara Adamčíková.
Suroviny:
Těsto:
400 g hladké mouky
100 g mletých mandlí
350 g změklého másla
13 g kypřicího prášku do pečiva
250 g třtinového cukru
2 vejce
30 g vanilkového cukru
50 g plátkových mandlí
vejce na potření
Náplň:
1 kg jablek
500 g meruněk
100 g třtinového cukru
600 ml smetany na šlehání
Postup:
- Veškeré suroviny na těsto zpracujte pomocí kuchyňského robota tak, aby vznikla hladká a pevná hmota. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte vychladit.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Pekáč (cca 35 x 25 cm) či koláčovou formu vymažte máslem a vysypte (nejlépe hrubou) moukou.
- Jablka a meruňky očistěte, nakrájejte na plátky a promíchejte s cukrem.
- Ztuhlé těsto si rozdělte na dvě poloviny. Jednu část rozválejte a vzniklou plackou vyložte připravený pekáč. Těsto po celém povrchu propíchejte vidličkou a navrstvěte na něj ovoce.
- Z druhé poloviny těsta vytvořte rádýlkem pásky a naskládejte je na povrch koláče tak, aby vytvořily mřížku. Poté povrch potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně jednu hodinu. Ihned po vytažení z trouby koláč přelijte smetanou a nechejte v ledničce zchladnout do druhého dne. Servírujte pocukrované.