Rebarborový koláč s malinami

Rebarborový koláč s malinami

10 porcí

 

90 minut + doba na vychlazení těsta

 

Koláč s rebarborou je letní klasikou, kterou by bylo škoda si v její sezóně alespoň jednou nedopřát. Sladké maliny nakyslou chuť rebarbory perfektně doplňují a energii z poctivého máslového těsta během letních radovánek snadno vyběháte. Inspirujte se třeba receptem Tamary Adamčíkové, na kterém si zaručeně pochutná celá rodina.  

 

Suroviny:

Těsto:  
500 g hladké mouky
350 g změklého másla  
13 g kypřicího prášku do pečiva  
250 g cukru krupice  
2 vejce 
30 g vanilkového cukru  
máslo a mouka na vysypání formy 

Náplň:  
500 g rebarbory
250 g malin   
250 g krupicového cukru  
50 g vanilkového cukru  
4 lžíce kukuřičného škrobu  

plátky mandlí na posypání

 Postup:

  1. Všechny suroviny na těsto vložte do mísy multifunkčního kuchyňského robota a vypracujte kompaktní hmotu. Připravené těsto uložte do lednice a nechejte vychladit.

  2. Troubu předehřejte na 160 °C, keramickou formu vymažte máslem a vysypte moukou.

  3. Rebarboru nakrájejte na kousky velké asi 1–2 cm, přidejte maliny, oba druhy cukru a škrob. Důkladně promíchejte.

  4. Vychlazené těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu část rozválejte na rovnoměrnou placku, kterou vyložíte připravenou formu.

  5. Těsto propíchejte vidličkou a navrstvěte na něj rebarborovou směs.

  6. Druhou polovinu těsta nastrouhejte na hrubším struhadle, rozprostřete na rebarborovou náplň a na závěr posypte plátky mandlí.

  7. Pečte přibližně hodinu. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a podávejte.

 

Rebarborový koláč s malinami