Rebarborový koláč s malinami

Koláč s rebarborou je letní klasikou, kterou by bylo škoda si v její sezóně alespoň jednou nedopřát. Sladké maliny nakyslou chuť rebarbory perfektně doplňují a energii z poctivého máslového těsta během letních radovánek snadno vyběháte. Inspirujte se třeba receptem Tamary Adamčíkové, na kterém si zaručeně pochutná celá rodina.
Suroviny:
Těsto:
500 g hladké mouky
350 g změklého másla
13 g kypřicího prášku do pečiva
250 g cukru krupice
2 vejce
30 g vanilkového cukru
máslo a mouka na vysypání formy
Náplň:
500 g rebarbory
250 g malin
250 g krupicového cukru
50 g vanilkového cukru
4 lžíce kukuřičného škrobu
plátky mandlí na posypání
Postup:
- Všechny suroviny na těsto vložte do mísy multifunkčního kuchyňského robota a vypracujte kompaktní hmotu. Připravené těsto uložte do lednice a nechejte vychladit.
- Troubu předehřejte na 160 °C, keramickou formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- Rebarboru nakrájejte na kousky velké asi 1–2 cm, přidejte maliny, oba druhy cukru a škrob. Důkladně promíchejte.
- Vychlazené těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu část rozválejte na rovnoměrnou placku, kterou vyložíte připravenou formu.
- Těsto propíchejte vidličkou a navrstvěte na něj rebarborovou směs.
- Druhou polovinu těsta nastrouhejte na hrubším struhadle, rozprostřete na rebarborovou náplň a na závěr posypte plátky mandlí.
- Pečte přibližně hodinu. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a podávejte.