Letní jablkový koláč

K lehce nakyslým letním jablíčkům se kombinace mandlí a vanilky perfektně hodí. Na tomhle svěžím a lehkém koláči si s chutí smlsnete i během opravdu parných dnů a nejspíš si ještě půjdete přidat.
Suroviny:
300 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
125 ml mléka
125 g másla
100 g mandle nasekané na plátky
500 g jablek
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
2 sáčky vanilkového cukru
koláčová forma o průměru 28 cm
Postup:
- Máslo nechejte změknout. Následně jej utřete s moučkovým cukrem, jedním sáčkem vanilkového cukru a vejcem. Přidejte mouku, kypřicí prášek a mléko. Vypracujte vláčné a hutné těsto a dejte ho na půl hodiny odpočívat do chladu.
- Mezitím si připravte jablka, která umyjte a nakrájejte na tenké plátky, slupku ponechejte.
- Po odpočinutí těsto rozdělte na dvě části – ta větší z nich by měla být asi dvoutřetinová. Menší část odložte stranou. Větší část vyválejte (v případě nutnosti zapracujte více mouky) a vložte do formy na koláč předem vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Těsto můžete do formy také postupně a rovnoměrně vmačkávat prsty.
- Na takto připravené těsto pokládejte jablka, která posypte zbylým vanilkovým cukrem.
- Druhou část těsta vyválejte a následně nakrájejte pásky, ze kterých vytvoříte na koláči mřížku. Takto připravený koláč posypte plátky mandlí.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 40 minut.
- Před servírováním posypte moučkovým cukrem.
S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.