Pivní štrůdl

Pivní štrůdl

4 porce

60 minut

Zkuste nahradit kupované listové těsto pivním a budete mile překvapeni. Pivní těsto je krásně tvárné, vláčné a zbylé pivo může navíc posloužit jako příjemný bonus k vaření. Soutěžící z akce Food blog roku 2021, kterého najdete na Instagramu pod účtem @_s.p.o.l.u_, pro vás připravil snadný recept.

Suroviny:

450 g hladké (špaldové) mouky
100 g sádla
2 dcl piva
1 lžíce jablečného octa
špetka soli
1 vejce 

Náplň:
podle chuti, např. strouhaná jablka, trochu strouhanky, vanilkový cukr, rozinky, skořice

Postup:

1. Všechny suroviny na štrůdl kromě náplně smíchejte a vypracujte v hladké těsto.
2. Položte těsto na talíř, přiklopte nahřátou mísou nebo kastrůlkem a nechte 20 minut odpočinout.
3. Poté rozdělte těsto napůl a na pomoučené pracovní desce postupně rozválejte obě části na tenké obdélníkové pláty.
4. Posypejte náplní dle chuti a zabalte do závinu.
5. Přeneste závin na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na 160–170 °C dozlatova.