Linecký koláč s marmeládou

Linecký koláč s marmeládou

1 koláč

 

90 minut + 30 minut odpočinutí

 

Základem lineckého koláče je křehké těsto, které je potřeba důkladně propracovat. S tím vám pomůže kvalitní kuchyňský robot, a vám tak zbyde mnohem více sil a trpělivosti na pečlivé vyválení a následné zdobení. Volba marmelády je přitom zcela na vás, mezi ty nejosvědčenější však patří rybízová. 

 

Suroviny:

250 g másla
300 g moučkového cukru
300 g hladké mouky
4 žloutky
1 bílek
1 citron (kůra)
1 kávová lžička mleté skořice
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
50 g mandlí na ozdobení
sklenice marmelády dle chuti
koláčová forma o průměru 28 cm

 Postup:

  1. Změklé máslo utřete s cukrem a vejci, přidejte kůru z jednoho citronu, lžičku skořice, kypřicí prášek do pečiva, mouku a vypracujte vláčné těsto. Nechejte ho půl hodiny odpočívat v chladu.   

  2. Následně těsto rozdělte na větší (2/3) a menší část (1/3). Větší část vyválejte a vložte do formy na koláč tak, aby těsto formu co nejlépe kopírovalo. Odkrojky, pokud nějaké máte, přidejte ke zbytku těsta.    

  3. Připravený korpus potřete hrubou vrstvou marmelády.   

  4. Zbylé těsto vyválejte a nakrájejte na stejně široké pásky, ze kterých pak vytvořte přes koláč mřížku. Okraje koláče bohatě posypte mandlemi.   

  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 50 minut.   

 

Linecký koláč s marmeládou

S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.