Linecký koláč s marmeládou

Základem lineckého koláče je křehké těsto, které je potřeba důkladně propracovat. S tím vám pomůže kvalitní kuchyňský robot, a vám tak zbyde mnohem více sil a trpělivosti na pečlivé vyválení a následné zdobení. Volba marmelády je přitom zcela na vás, mezi ty nejosvědčenější však patří rybízová.
Suroviny:
250 g másla
300 g moučkového cukru
300 g hladké mouky
4 žloutky
1 bílek
1 citron (kůra)
1 kávová lžička mleté skořice
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
50 g mandlí na ozdobení
sklenice marmelády dle chuti
koláčová forma o průměru 28 cm
Postup:
- Změklé máslo utřete s cukrem a vejci, přidejte kůru z jednoho citronu, lžičku skořice, kypřicí prášek do pečiva, mouku a vypracujte vláčné těsto. Nechejte ho půl hodiny odpočívat v chladu.
- Následně těsto rozdělte na větší (2/3) a menší část (1/3). Větší část vyválejte a vložte do formy na koláč tak, aby těsto formu co nejlépe kopírovalo. Odkrojky, pokud nějaké máte, přidejte ke zbytku těsta.
- Připravený korpus potřete hrubou vrstvou marmelády.
- Zbylé těsto vyválejte a nakrájejte na stejně široké pásky, ze kterých pak vytvořte přes koláč mřížku. Okraje koláče bohatě posypte mandlemi.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 50 minut.
S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.