Čokoládovo-banánový chlebíček s borůvkovým bezé

Čokoládovo-banánový chlebíček s borůvkovým bezé

1 chlebíček

90 minut

 

Ohromte návštěvu lahodným, a navíc velmi efektním dezertem. Kombinace banánu a čokolády snad nikdy nezklame, a když se k ní navíc přidají osvěžující maliny a borůvky, vznikne dokonalá harmonie chutí. Tento čokoládovo-banánový chlebíček bude možná váš první, ale rozhodně ne poslední.

Suroviny:

Těsto
2,5 banánu
4 lžíce javorového sirupu
1 g drceného kmínu
2 vejce
2 žloutky
170 g hladké mouky
30 g kokosové mouky
6 g kypřicího prášku
4 g jedlé sody
75 g holandského kakaa
225 g cukru krupice
3 g soli
225 g bílého jogurtu
190 g másla
hrst mražených borůvek

Bezé
220 g bílků
340 g cukru krupice
špetka soli
borůvkový rozvar (250 g mražených borůvek, 100 g cukru krupice, citrónová šťáva z 1 citrónu)

Třpytivý prach a sušené maliny na ozdobu. (Použít můžete i jiné suroviny, fantazii se meze nekladou.)

Postup:

1. Banány oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. V pekáči je přelijte javorovým sirupem a zasypte kmínem. Suroviny pořádně promíchejte a dejte péct na 180 °C na dobu přibližně 6 až 10 minut. Po upečení vše rozmixujte v kuchyňském robotu na hladkou kaši a odložte prozatím stranou.

2. Máslo pokojové teploty vyšlehejte s cukrem na střední rychlost do doby, než se spojí s cukrem a zesvětlí. Poté přidejte vejce a žloutky, šlehejte, než se vejce zapracují a postupně po lžících přidávejte banánovou směs a bílý jogurt.

3. Až se všechny suroviny hezky spojí, prosejte moučnou směs (mouka, kypřicí prášek, kakao, kokosová mouka, jedlá soda) a ručně pomocí stěrky zapracujte do těsta. Nakonec přisypte mražené borůvky, zamíchejte a přendejte těsto do chlebíčkové formy.

4. Pečte na 175 °C cca 50-55 min. Po upečení nechte vychladnout chlebíček v troubě.

 

Příprava bezé

1. Nejdříve si připravte borůvkový rozvar. Mražené borůvky dejte do rendlíku, zasypte cukrem, podlijte troškou vody a zakápněte citrónovou šťávou. Pomalu vařte, dokud není z borůvek hustá kaše. Všechna přebytečná voda se musí odpařit.

2. Směs přeceďte přes síto a pokud bude ještě řídká, vraťte ji ještě na plotnu a svařujte ještě chvíli. Směs nechte vychladnout.

ETA TIP: Správná konzistence borůvkového rozvaru by měla být jako džem z borůvkové šťávy.

3. V nerezové míse nad vodní lázní vyšlehejte pomocí ručního šlehače bílky s cukrem a špetkou soli. Voda by se neměla vařit, jenom nahřívat.

4. Za stálého míchání byste měli dosáhnout teploty bílků 71 °C. Mísu s bílky přendejte do robota a šlehejte na nejvyšší rychlost pomocí šlehací metly, dokud bílky nebudou zcela chladné a perleťově lesklé.

5. Nakonec přidejte do bílků hustou šťávu z borůvek a zašlehejte na nejvyšší rychlost. Bílky přendejte do plnicího sáčku a ozdobte vychladnutý chlebíček.