Cookies s čokoládou

Cookies s čokoládou

 

 

 


 

Křehké, křupavé, ale přitom vláčné. Dokonalé domácí cookies jsou na přípravu snazší, než se zdá. A budou vám chutnat víc, než ty z obchodu. Krom toho vůni linoucí se z trouby vám nic nevynahradí.         

Suroviny:

160 g povoleného másla
250 g třtinového cukru
1 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu nebo pasty
320 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1/2 lžičky sody
1/2 lžičky soli
100 g hořké čokolády
50 g pekanových ořechů

Postup:

1. Máslo a cukr šlehejte do nadýchané světlé hmoty asi 7-10 minut. V robotu na to použijte flexi metlu. Cílem šlehání není, aby se rozpustil cukr, ale aby se do hmoty dostal vzduch a máslo se s cukrem hezky propojilo.
2. Poté do směsi zašlehejte vejce a vanilkový extrakt nebo pastu.
3. Ve vedlejší míse promíchejte mouku s kypřicím práškem, sodou a solí. 
4. Na robotu vyměňte nástavec za hnětací hák. Nezapomeňte zbytky máslové směsi z nástavce důkladně setřít do mísy. Moučnou směs dobře zapracujte do máslové. 
5. Čokoládu a ořechy nasekejte nahrubo a krátce zapracujte do těsta.
6. Těsto přendejte do menší misky, zakryjte fólií a uložte do lednice alespoň na 24 hodin. 
7. Z těsta pomocí lžíce oddělujte kusy těsta. Z každého mezi dlaněmi vytvarujte kuličku velkou asi jako golfový míček a dlaněmi ji lehce zploštěte. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, aby měly mezi sebou vetší rozestupy.
8. Pečte při 180 °C 18 minut.