Upečte si veselý jarní dezert: Mechový dort se špenátem

Upečte si veselý jarní dezert: Mechový dort se špenátem

1 dort

 

90 minut 

 

Z tohoto dortu až oči přecházejí, skvěle chutná a hlavně – zvládne ho opravdu každý. Vyzkoušejte ho sami a překvapte své blízké barevně originálním dezertem „Happy Moss Spinach Cake“!

 

Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Tomáš Kunovský si recept na tento dezert přivezl ze Skotska, kde patnáct let působil jako kuchař a cukrář špičkových hotelů pro náročnou klientelu. „Zelená barva je pro dezert hodně neobvyklá, o to víc jím překvapíte. Výrazné barvy docílíte díky špenátu. Může se zdát, že dort a špenát se k sobě nehodí, ale nemusíte mít obavy. Špenát je chuťově neutrální. Navíc je zdravý, obsahuje například vitamíny A, B, C a také draslík, měď, železo, hořčík, mangan i prospěšnou vlákninu. K přípravě mechového dortu použijte raději baby špenát, který nemá velké a silné stonky,“ doporučuje Tomáš Kunovský.

Suroviny:

KORPUS:

300 g baby špenátu (konečná váha po tepelné úpravě a rozmixovaní)

2 citrony (nastrouhaná kůra a šťáva)

4 ks vajec

230 g cukru krupice

260 g slunečnicového oleje

150 g hladké mouky

150 g polohrubé mouky

1 kypřicí prášek do pečiva

 

NA KRÉM:

200 g termizovaného sýru (Philadelphia, Lučina)

100 g mascarpone

50 g cukr krupice

10 ml vanilkové esence (nebo semínka z poloviny vanilkového lusku, případně ½ sáčku vanilkového cukru)

 

NA OZDOBU

čerstvé lístky máty

plátky kandovaného citronu

Postup:

  1. Baby špenát spaříme a hned zchladíme v ledové vodě, aby si udržel sytě zelenou barvu. Následně ho zpracujeme do pyré v mixéru, přidáme citronovou kůru a šťávu.
     
  2. Z vajec a cukru vyšleháme pomocí ručního šlehače pěnu, přidáme olej, mouku a kypřicí prášek. Na závěr přidáme špenátové pyré.
     
  3. Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 20 cm vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 170 °C. „Při pečení může zelená barva zvenčí slábnout, ale nemusíte mít obavy – uvnitř stále zůstává v plné síle,“ ujišťuje šéfkuchař Tomáš Kunovský.
     
  4. Než se korpus upeče, připravíme si krém na dohotovení dortu – smícháme termizovaný sýr či žervé s cukrem a mascarpone a vše utřeme v hladký krém.
     
  5. Z upečeného korpusu odřízneme po vychladnutí horní část, abychom povrch zarovnali. Z těchto odřezků připravíme rozemnutím v ruce drobenku, která na závěr skvěle poslouží jako atraktivní dekorace.
     
  6. Korpus podélně rozřízneme na třetiny, mezi jednotlivé díly natřeme připravený krém a postupně vrstvíme. Na závěr ozdobíme drobenkou, mátou, plátky citronu nebo jinou surovinou, která s dezertem barevně ladí.