Zdravý piškotový dort s ovocem a tvarohem

Zdravý piškotový dort s ovocem a tvarohem

1 dort

90 minut
 

Konečně zdravý dort, na kterém si pochutná bez výčitek i věčný „dietář“. Osladit si jej můžete erythritolem, který je zcela bez kalorií, anebo xylitolem, který má asi o 40% kalorií méně, než klasický cukr a má navíc tu výhodu, že pozitivně působí na náš chrup. To je hned dvojnásobný důvod, proč nám tento svěží dort vykouzlí úsměv na rtech.        

Suroviny:

5 vajec
180 g xylitolu nebo erythritolu 
180 g celozrnné špaldové mouky
Máslo a hrubá mouka nebo celozrnná krupice na vymazání a vysypání formy

Navíc potřebujete:
100 g mražených malin
100 g mražených borůvek
Xylitol nebo erythritol 
700 g měkkého odtučněného (nebo polotučného) tvarohu - ve vaničce + 100 na dokončení
250 g tuhého nízkotučného tvarohu - v kostce
Čekankový sirup
Ovoce na ozdobení tmavá čokoláda

Postup:

1. Ráfek dortové formy vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou nebo krupicí. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. 
2. Vejce s „necukrem“ šlehejte do husté, světlé pěny. Poté zlehka vmíchejte mouku. 
3. Těsto přendejte do připravené formy a uhlaďte. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35 minut. Nechte vychladnout.
4. Mražené ovoce - každé zvlášť - posypejte asi ½ lžíce „necukru“ a v rendlíku pár minut zahřívejte. Stačí jen ohřát, nepřivádějte ovoce k varu. Promíchejte a pak nechte odstavené. Ovoce tak zůstane vcelku ale pustí zároveň trochu šťávy.
5. Tvarohy prošlehejte se sladidlem - můžete použít světlý čekankový sirup nebo „necukr“ - xylitol nebo erythritol. 
6. Ze spodní strany korpusu sundejte pečicí papír a korpus dvakrát prokrojte. Položte spodní část na talíř a rozprostřete po plátu maliny nebo borůvky (včetně šťávy. Nenanášejte ovoce až do krajů, aby nepustilo barvu do krému. Potřete částí krému (asi 1/3), přiklopte další částí korpusu, opět naneste ovoce. Potřete krémem a přiklopte vrchní částí. Dort pomažte zbylým krémem. Pro uhlazení použijte 100 g měkkého tvarohu. 
7. Dort ozdobte podle své fantazie.