Velikonoční věnec

Jestli něco na velikonočním stole nesmí chybět, tak je to bez pochyby mazanec. Když už však budete mít práci s kynutým těstem v malíčku, vyzkoušejte i tento efektní věnec podle cukrářky Tamary Adamčíkové ze zlínské Bistrotéky Valachy. Stejně jako ona pak přenechte hnětení těsta na výkonném kuchyňském robotu.
Suroviny:
450 g hladké mouky
135 g mléka
100 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
8 g soli
30 g rozinek
135 g másla
30 g droždí
30 ml rumu
2 menší vajíčka
citronová kůra z půlky citrónu
plátky mandlí na posypání
vejce na potření
Postup:
- Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechejte vzejít kvásek.
- Do mísy multifunkčního robota Gratus prosejte mouku, přidejte vejce, máslo, sůl a kvásek a pomocí hnětací metly vypracujte hladké těsto. Mísu přikryjte čistou utěrkou a těsto nechejte 30 minut kynout.
- Poté opatrně vmíchejte rozinky namočené v rumu (včetně rumu) a nechejte kynout dalších 40 minut.
- Těsto rozdělte na tři části, vyválejte z nich rovnoměrné válečky a upleťte cop. Stočte jej do tvaru věnce a opatrně přemístěte na plech. Tam mu dopřejte dalších 30 minut kynutí.
- Připravený věnec potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a vložte do trouby předehřáté na 165 °C a pečte 45 minut.
ETA TIP: Po upečení věnec polijte rozvařeným džemem s jednou lžící vody a ozdobte podle fantazie.