Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

1 věnec

 

60 minut + 100 minut kynutí

 

Jestli něco na velikonočním stole nesmí chybět, tak je to bez pochyby mazanec. Když už však budete mít práci s kynutým těstem v malíčku, vyzkoušejte i tento efektní věnec podle cukrářky Tamary Adamčíkové ze zlínské Bistrotéky Valachy. Stejně jako ona pak přenechte hnětení těsta na výkonném kuchyňském robotu. 

 

Suroviny:

450 g hladké mouky  
135 g mléka
100 g cukru krupice  
10 g vanilkového cukru  
8 g soli  
30 g rozinek 
135 g másla  
30 g droždí  
30 ml rumu  
2 menší vajíčka
citronová kůra z půlky citrónu  
plátky mandlí na posypání  
vejce na potření

 Postup:

  1. Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechejte vzejít kvásek.    

  2. Do mísy multifunkčního robota Gratus prosejte mouku, přidejte vejce, máslo, sůl a kvásek a pomocí hnětací metly vypracujte hladké těsto. Mísu přikryjte čistou utěrkou a těsto nechejte 30 minut kynout.    

  3. Poté opatrně vmíchejte rozinky namočené v rumu (včetně rumu) a nechejte kynout dalších 40 minut.   

  4. Těsto rozdělte na tři části, vyválejte z nich rovnoměrné válečky a upleťte cop. Stočte jej do tvaru věnce a opatrně přemístěte na plech. Tam mu dopřejte dalších 30 minut kynutí.   

  5. Připravený věnec potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a vložte do trouby předehřáté na 165 °C a pečte 45 minut.   

ETA TIP: Po upečení věnec polijte rozvařeným džemem s jednou lžící vody a ozdobte podle fantazie.

Velikonoční věnec