Kynuté ovocné knedlíky s vanilkovou omáčkou

Kynuté ovocné knedlíky s vanilkovou omáčkou

4 porce

150 minut

Oblíbený sladký oběd nebo překvapivý dezert po obědě či ke svačině v sezoně čerstvého ovoce jednoznačně zaboduje. Náplň můžete obměňovat podle sezony a v zimě do těsta klidně zabalte ovoce kompotované, sušené s marcipánem či mandlí nebo třeba mák a tvaroh.

Suroviny:

250 ml vlažného mléka
1 vejce
500 g polohrubé mouky
4 g soli           
6 g krupicového cukru        
20 g čerstvého droždí
hladká mouka na posypání válu
zhruba 500 g ovoce dle chuti

pekárna ETA Duplica Vital Plus

Postup:

  1. Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky vlijte vlažné mléko, přidejte vejce, mouku, sůl, cukr a nakonec droždí. Zapněte program 10 - Těsto.
     
  2. Po skončení programu vyndejte těsto na pomoučený vál a vyválejte z něj plát vysoký zhruba 1 cm. Rozkrájejte jej na čtverce velké asi 8 x 8 cm. Doprostřed každého vložte ovoce, dobře zabalte a nechte pod utěrkou kynout 15 minut.
     
  3. Vykynuté knedlíky vložte do lehce osolené vroucí vody a vařte 5–8 minut, až vyplavou na hladinu. Vytáhněte je děrovanou naběračkou nebo pomocí lžíce a propíchněte, aby se nesrazily. Podávejte s vanilkovou omáčkou. 

Vanilková omáčka 

Suroviny:

1 vanilkový lusk
500 ml smetany ke šlehání
60 g krupicového cukru

Postup:

  1. Vanilkový lusk podélně rozříznete a vyškrábejte z něj semínka do rendlíku.
     
  2. Přilijte smetanu, vložte vanilkový lusk a zhruba 5 minut povařte, až smetana začne houstnout a žloutnout.
     
  3. Přidejte cukr a za stálého míchání opět přiveďte k varu. Ihned odstavte a nechte 5 minut zchladnout. Vyjměte lusk a podávejte teplé s ovocnými knedlíky.