Kynuté ovocné knedlíky s vanilkovou omáčkou
 Kynuta ovocna knedlÝky 1_header.jpg)
Oblíbený sladký oběd nebo překvapivý dezert po obědě či ke svačině v sezoně čerstvého ovoce jednoznačně zaboduje. Náplň můžete obměňovat podle sezony a do těsta klidně zabalit i ovoce kompotované, sušené nebo třeba mák a tvaroh.
Suroviny:
250 ml vlažného mléka
1 vejce
500 g polohrubé mouky
4 g soli
6 g krupicového cukru
20 g čerstvého droždí
hladká mouka na posypání válu
zhruba 500 g ovoce dle chuti
pekárna ETA Duplica Vital Plus
Postup:
- Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky vlijte vlažné mléko, přidejte vejce, mouku, sůl, cukr a nakonec droždí. Zapněte program 10 - Těsto.
- Po skončení programu vyndejte těsto na pomoučený vál a vyválejte z něj plát vysoký zhruba 1 cm. Rozkrájejte jej na čtverce velké asi 8 x 8 cm. Doprostřed každého vložte ovoce, dobře zabalte a nechte pod utěrkou kynout 15 minut.
- Vykynuté knedlíky vložte do lehce osolené vroucí vody a vařte 5–8 minut, až vyplavou na hladinu. Vytáhněte je děrovanou naběračkou nebo pomocí lžíce a propíchněte, aby se nesrazily. Podávejte s vanilkovou omáčkou.
Vanilková omáčka
Suroviny:
1 vanilkový lusk
500 ml smetany ke šlehání
60 g krupicového cukru
Postup:
- Vanilkový lusk podélně rozříznete a vyškrábejte z něj semínka do rendlíku.
- Přilijte smetanu, vložte vanilkový lusk a zhruba 5 minut povařte, až smetana začne houstnout a žloutnout.
- Přidejte cukr a za stálého míchání opět přiveďte k varu. Ihned odstavte a nechte 5 minut zchladnout. Vyjměte lusk a podávejte teplé s ovocnými knedlíky.