Kynuté ovocné knedlíky

Kynuté ovocné knedlíky

4 porce

150 minut

Kynuté ovocné knedlíky k letní sezóně prostě patří. S pekárnou ETA Delicca II si je snadno připravíte i doma. Náplň je čistě na vás. Můžete ji měnit podle sezony, použít kompotované či sušené ovoce nebo naplnit knedlíky mákem a tvarohem. 

Suroviny:

Kynuté knedlíky:
250 ml vlažného mléka
1 vejce
500 g polohrubé mouky

4 g soli

6 g krupicového cukru

20 g čerstvého droždí
hladká mouka na posypání válu
zhruba 500 g ovoce dle chuti

Vanilková omáčka:
1 vanilkový lusk
500 ml smetany ke šlehání

60 g krupicového cukru

pekárna ETA Delicca II

Postup:

Kynuté ovocné knedlíky:
1. Do velké nádoby pekárny se středními hnětacími háky vlijte vlažné mléko, přidejte vejce, mouku, sůl, cukr a nakonec droždí. Zapněte program TĚSTO. 
2. Po skončení programu vyndejte těsto na pomoučený vál a vyválejte z něj plát vysoký zhruba 1 cm. Rozkrájejte jej na čtverce velké asi 8 x 8 cm. Doprostřed každého vložte ovoce, dobře zabalte a nechte pod utěrkou kynout 15 minut. 
3. Vykynuté knedlíky vložte do lehce osolené vroucí vody a vařte 5–8 minut, až vyplavou na hladinu. Vytáhněte je děrovanou naběračkou nebo pomocí lžíce a propíchněte, aby se nesrazily. Podávejte s vanilkovou omáčkou.  

Vanilková omáčka:
1.  Vanilkový lusk podélně rozříznete a vyškrábejte z něj semínka do rendlíku. 
2. Přilijte smetanu, vložte vanilkový lusk a zhruba 5 minut povařte, až smetana začne houstnout a žloutnout.

3. Přidejte cukr a za stálého míchání opět přiveďte k varu. Ihned odstavte a nechte 5 minut zchladnout. Vyjměte lusk a podávejte teplé s ovocnými knedlíky.