Vykouzlete v mixéru rychle a snadno barevné polévky

Vykouzlete v mixéru rychle a snadno barevné polévky

Zahradní sezona vrcholí a košíky, bedýnky či misky se plní nejrozmanitějšími plody. Cukety, okurky, rajčata, patisony, dýně, řepa… Co ale s touto krásně zbarvenou úrodou udělat? Vytáhněte mixér a zpracujte ji do hladkých krémových barevných polévek. Uvidíte, že s touto pestrou paletou sklidíte úspěch u celé rodiny.

Polévka je grunt a při správné přípravě a volbě ingrediencí může obsahovat ideální poměr všech základních živin. Méně vydatná polévka může v rámci podpory žaludeční sliznice posloužit jako předehra k druhému jídlu. Vydatnější zas bez problémů zastane i hlavní chod. Pokud se rozhodnete použít mixér a připravit krémové pyré, výhody se násobí.


 

Proč a komu uvařit krémovou polévku?

Krémovou polévku lze připravit téměř z jakékoli suroviny a při správné barvě a konzistenci se výchozí ingredience stává mnohem přitažlivější pro malé děti, které ji jinak odmítají. Stejně dobře poslouží i jako hodnotná výživa pro lidi po operacích, kteří tuhou stravu ještě nedokáží sníst či strávit. Látky z rozmixované suroviny tělo přijme mnohem snáz a pro oslabený organismus se může stát základní a navíc chutnou výživou. S funkční výbavou je příprava krémových polévek snadná a rychlá. Například ve vysokootáčkovém mixéru Vital Blend se poměr času přípravy a výsledku opravdu vyplatí.

 

Jak na ně?

Připravit hladkou krémovou polévku není žádný velký problém a zvládne to i naprostý začátečník. Stačí mít po ruce kvalitní mixér. Zvolenou surovinu povařte či upečte, nechte trochu vychladnout a rozmixujte na jemné pyré třeba v mixéru Vital Blend. Po rozmixování už jen stačí jemně dochutit dle vlastních preferencí, dozdobit na talíři (prolink na foodstyling) a s pýchou servírovat. Nebojte se kombinovat zeleninu, přidávat bylinky či semínka a experimentovat tak s barvou i chutí polévky.
 

Nejlepší barevné i chuťové kombinace

Zelená
Pokud jste se rozhodli připravit svěží pyré v barvě fascinující zeleně, máte nespočet variant surovin i jejich kombinací. Zelená zelenina obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, malé děti ji ovšem často odmítají a krémová polévka je tak skvělým řešením, jak tyto vitaminy a minerály ratolestem úspěšně naservírovat. Povařte brokolici, špenát, cuketu či chřest, rozmixujte je a dozdobte třeba polníčkem či rukolou. Tato vitaminová i chuťová bomba nikdy nezklame.

Bílá
Že nesnášíte houby? Vyzkoušeli jste ale hustou krémovou žampionovou polévku? To je totiž naprostá pohádka. Nebo takový krém z bílého chřestu, květáku či patisonu – jednoduše geniální. Polévku můžete nakonec dozdobit loupanými dýňovými semínky nebo plátky ředkvičky, okořenit dle chuti a nosit na stůl.

Červená, modrá a fialová
Teplé výrazné odstíny naladí vaše chuťové buňky již pouhým pohledem. Takto zbarvené plody navíc ve většině případů působí jako silné antioxidanty a výrazně posilují náš imunitní systém. Zkuste třeba kombinaci červené řepy a papriky, klasickou rajskou polévku doplňte bylinkami ze zahrádky nebo se pusťte do experimentu sladkého vychlazeného borůvkovo-malinového pyré.

Žlutá a oranžová
A nakonec se pojďme podívat na žluto-oranžové kombinace, za jejichž zbarvením stojí prospěšné flavonoidy a betakaroten. Kromě toho jsou žluté a oranžové plody velmi chutné a na talíři vypadají naprosto dokonale. Vyzkoušejte mrkvové pyré či dýňový krém a hladinu husté polévky posypte piniovými oříšky či plátkem oranžové papriky. Mňam!