Polévka z červené řepy – Boršč

Polévka z červené řepy – Boršč

 

6 porcí

 

210 minut 

Ruský původ tahle hutná polévka nezapře. Kombinace červené řepy, zelí a hovězího masa u nás není tak obvyklá, ale na nehostinném severu to byly jedny z mála dostupných surovin od podzimu do jara, které dodaly vitaminy a také sílu odolávat nepřízni počasí. Schválně to v sychravém dni vyzkoušejte. Rozzáří ho už svou barvou, jejíž intenzitu můžete měnit zakysanou smetanou, která polévce dodá typicky nakyslou chuť.

Suroviny:

500 g hovězího masa (hovězí přední)
2 bobkové listy
5 kuliček černého pepře
2 l vody
3 červené řepy
1 mrkev
¼ celeru
1 petržel
1 cibule
4 rajčata
150 g bílého zelí
sůl a čerstvě mletý pepř
krupicový cukr
vinný ocet
zakysaná smetana k podávání

ETA Pečenka

 

Postup:

1. Maso omyjte a vložte do pečenky. Přidejte bobkový list a kuličky pepře a zalijte vodou. Vařte zhruba 90 minut.

2. Mezitím oloupejte zeleninu. Slupku rajčat nařízněte do kříže, spařte je vroucí vodou, zchlaďte a oloupejte. Řepu, mrkev, celer a petržel nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno a rajčata nahrubo. Bílé zelí nakrouhejte na tenké proužky.

3. Mrkev, celer, petržel a cibuli přidejte k masu, lehce osolte a ještě 20 minut povařte.

4. Řepu vložte do rendlíku. Vývar z pečenky sceďte a částí zalijte řepu tak, aby byla ponořená. Přiklopte ji a uvařte na mírném stupni do změknutí. Zbylý vývar uschovejte.

5. Koření z vývaru vyhoďte, ze zeleniny vyberte hezké kousky do polévky. Maso natrhejte na menší kousky a pokrájejte na velikost sousta.

6. Pečenku vypláchněte a vložte do ní uvařené maso. Přidejte vybranou kořenovou zeleninu, uvařenou řepu i se zbylou tekutinou, zelí a rajčata. Přilijte zbylý vývar a zhruba 20 minut povařte. Na závěr dochuťte solí, pepřem, cukrem a vinným octem. Podávejte s kopečkem kysané smetany.