Guláš se zelím (Bigos)

Guláš se zelím (Bigos)

 

6 porcí

 

125 minut

Bigos je tradiční polské jídlo. Jedná se o vydatnou polévku, po které už nemusí následovat další chod. Základem receptu jsou alespoň tři druhy masa. Čím více, tím lépe. Další neodmyslitelnou surovinou je zelí, a to ve formě čerstvého a kysaného. Nejlépe chutná bigos odleželý druhý den, kdy naplno projeví svou silnou chuť.

Suroviny:

500 g hlávkového zelí

1 cibule

300 g vepřového masa

250 g uzeného bůčku

70 g klobásy

3 lžíce sádla

2 lžičky mleté papriky

100 ml suchého červeného vína

500 g kysaného zelí

100 g sušených švestek

2 bobkové listy

1 lžíce majoránky

sůl a čerstvě mletý pepř

 

ETA Pečenka

robot ETA Gratus s nástavcem na strouhání

hrnec

cedník

Postup:

1. Hlávkové zelí nakrouhejte (buď na struhadle, nebo na nástavci na strouhání k robotu), povařte v mírně osolené vodě zhruba 10 minut a sceďte.

 

2. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, vepřové maso a uzený bůček nakrájejte na kostky zhruba 1 x 1 cm. Klobásku nakrájejte na tenké plátky.

 

3. V Pečence rozehřejte sádlo, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte 5 minut. Přisypte papriku a restujte 2–3 minuty. Zalijte vínem, přidejte kysané zelí, maso a uzeniny, sušené švestky, bobkový list a sůl a pepř dle chuti. Přilijte tolik vody, aby byla celá směs ponořená. Přiklopte a nechte dusit. Občas promíchejte, případně dolévejte vodu. Směs by však neměla příliš plavat.

4. Zhruba po 80 minutách přidejte do pečenky hlávkové zelí a majoránku, promíchejte a 10 minut povařte.