Guláš se zelím (Bigos)

6 porcí
125 minut
Bigos je tradiční polské jídlo. Jedná se o vydatnou polévku, po které už nemusí následovat další chod. Základem receptu jsou alespoň tři druhy masa. Čím více, tím lépe. Další neodmyslitelnou surovinou je zelí, a to ve formě čerstvého a kysaného. Nejlépe chutná bigos odleželý druhý den, kdy naplno projeví svou silnou chuť.
Suroviny:
500 g hlávkového zelí
1 cibule
300 g vepřového masa
250 g uzeného bůčku
70 g klobásy
3 lžíce sádla
2 lžičky mleté papriky
100 ml suchého červeného vína
500 g kysaného zelí
100 g sušených švestek
2 bobkové listy
1 lžíce majoránky
sůl a čerstvě mletý pepř
robot ETA Gratus s nástavcem na strouhání
hrnec
cedník
Postup:
1. Hlávkové zelí nakrouhejte (buď na struhadle, nebo na nástavci na strouhání k robotu), povařte v mírně osolené vodě zhruba 10 minut a sceďte.
2. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno, vepřové maso a uzený bůček nakrájejte na kostky zhruba 1 x 1 cm. Klobásku nakrájejte na tenké plátky.
3. V Pečence rozehřejte sádlo, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte 5 minut. Přisypte papriku a restujte 2–3 minuty. Zalijte vínem, přidejte kysané zelí, maso a uzeniny, sušené švestky, bobkový list a sůl a pepř dle chuti. Přilijte tolik vody, aby byla celá směs ponořená. Přiklopte a nechte dusit. Občas promíchejte, případně dolévejte vodu. Směs by však neměla příliš plavat.
4. Zhruba po 80 minutách přidejte do pečenky hlávkové zelí a majoránku, promíchejte a 10 minut povařte.