Plněné zelné listy (Golubce)

Plněné zelné listy (Golubce)

 

8 porcí

 

90 minut 

Kde roste zelí, tam dříve či později někoho napadne zelné listy naplnit. Fáš neboli náplň se odvíjí od lokálních surovin, zpravidla obsahuje mleté maso, rýži, bylinky nebo zeleninu. Golubce pocházejí z ruské kuchyně a šťavnatou náplň zavinutou v měkkém listě podtrhuje chuť rajčatové omáčky.

Suroviny:

200 g rýže

1 cibule

1 mrkev

¼ celeru

1 hlávka bílého zelí

2 lžíce rostlinného oleje

2 stroužky česneku

1 bobkový list

500 ml rajčatové omáčky (passata nebo drcená konzervovaná rajčata)

500 g mletého masa

2 vejce

sůl a čerstvě mletý pepř

 

ETA Pečenka

hrnec

pánev

Postup:

1. Rýži propláchněte a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Zeleninu oloupejte, cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev a celer nastrouhejte nahrubo. Z hlávky zelí vykrojte košťál a jednotlivé listy oddělte.

 

2. Na pánvi rozehřejte olej a opečte cibuli, mrkev a celer dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek, bobkový list a 250 ml rajčatové omáčky. Duste pod pokličkou zhruba 10 minut. Do větší mísy přelijte obsah pánve, přidejte maso, vejce a uvařenou rýži a promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.

 

3. Doprostřed každého zelného listu vložte 2–3 lžíce náplně a srolujte do pevného závitky. Skládejte je spojem dolů těsně vedle sebe do nádoby pečenky tak, aby se závitky nerozmotaly. Přelijte zbývající rajčatovou omáčkou, podlijte trochou vody tak, aby hladina sahala do poloviny výšky závitků. Pečte zhruba 20–25 minut, dokud se nevypaří alespoň polovina vody.