Jihoamerický burger pro vegetariány

Jihoamerický burger pro vegetariány

6 bulek

105 minut

Černé fazole pocházejí z Jižní Ameriky, kde tvoří základ jídelníčku. Rychle a na dlouho zasytí, chutnají skvěle samotné, s rýží, v salátu, jako příloha k masu nebo jeho náhrada. Navíc podporují pevnost kostí, pomáhají v prevenci srdečních chorob a rakoviny i trávení díky vyššímu obsahu vlákniny. Použití konzervovaných fazolí zrychlí přípravu, ale můžete použít i suché, namočit je na 4 hodiny do vody a pak je uvařit v čisté vodě – trvá to zhruba 1,5 hodiny, v tlakovém hrnci o trochu rychleji.

 

Suroviny:

1 lžíce chia semínek
3 lžíce vody
½ malé červené cibule
½ zelené papriky
2 stroužky česneku
1 konzerva černých fazolí (400 g)
1 hrst čerstvého koriandru
1 lžíce chilli vloček nebo nasekané chilli papričky
4 g mleté papriky
½ lžičky mletého barevného pepře dle chuti
1 lžíce kmínu
4 g soli
1 vejce
70 g (bezlepkových) ovesných vloček + na zahuštění

stolní mixér ETA Vital Blend

Postup:

  1. Chia semínka namočte do vody a nechte je 15 minut bobtnat, až zcela nasáknou tekutinu. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, papriku nakrájejte na proužky, česnek oloupejte. Fazole slijte a nechte okapat.
     
  2. Do mixéru vložte papriky, cibuli, česnek, koriandr, chilli papričky, mletou papriku, pepř, kmín a sůl. Mixujte, dokud se vše nespojí. Přidejte chia semínka, vejce, fazole, ovesné vločky a opět promixujte, pokud je směs příliš řídká, přisypte trochu vloček. Hotovou směs nechte uležet v chladu alespoň 1 hodinu.
     
  3. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Směs rozdělte na šest stejných dílů a z každého vytvarujte placku silnou 1 cm. Pečte v předehřáté troubě 10 minut, otočte a pečte dalších 10 minut. Podávejte v burgerové housce a dozdobte podle chuti.