Chřestová polévka s citrónem a parmezánem

Chřestová polévka s citrónem a parmezánem

4-6 porcí

60 minut

V době chřestové sezóny by byla škoda nepochutnat si na lahodné chřestové polévce. Můžete si ji vychutnat jako předkrm slavnostního oběda nebo si ji udělejte kdykoliv jako hlavní chod. Tato jemná krémová polévka uspokojí i ty nejnáročnější strávníky u vašeho stolu.

Suroviny:

2 svazky zeleného chřestu
50 g másla
2 střední cibule  
3 stroužky česneku 
1,5 l kuřecího vývaru (lze nahradit i zeleninovým nebo vývarem z chřestu)
2 lžíce citrónové šťávy
50 g Parmigiano-Reggiano 
hrst čerstvých bylinek (tymián, kopr, bazalka...) 
sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek a restujte do doby, než cibule zezlátne. Mezitím odřízněte špičky chřestu z jednoho svazku a odložte je stranou. Zbylý chřest nakrájejte na kousky zhruba o velikosti 2 cm. Nakrájený chřest přidejte do hrnce, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte přibližně 30 minut do doby, než chřest změkne. 
     
  2. Mezitím přiveďte k varu v malém hrnci osolenou vodu, ve které krátce povařte odložené špičky chřestu. Jakmile jsou špičky chřestu uvařeny na skus, vyjměte je z hrnce a nechte je zchladit v míse se studenou vodou a ledem. Zastavíte tím proces vaření a chřest si zachová svou krásně zelenou barvu.  
     
  3. Uvařenou polévku přelejte do mixéru Vital Blend a rozmixujte ji do hladka. Poté přelijte polévku opět do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou šťávu a sýr, dobře promíchejte.
     
  4. Polévku nalijte do talířů nebo misek, přidejte na ozdobu sýr, bylinky a špičky chřestu. Na závěr ještě přidejte čerstvě umletý černý pepř.