Zálivka na salát pětkrát jinak: Vyzkoušejte klasické i neobvyklé varianty

Zálivka na salát pětkrát jinak: Vyzkoušejte klasické i neobvyklé varianty

Během teplých letních dnů je osvěžující salát ideálním pokrmem, který je zároveň zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Aby vás však brzy neomrzel, střídejte chutné zálivky. Vyzkoušejte osvědčenou klasiku i originální verze, jež nadchnou i jedlíky, kteří jinak zelenině příliš neholdují. Poradíme vám, jak na to. 

Dodržujte jednoduchá pravidla

Dobrá zálivka či dresink se neobejde bez oleje nebo jiného zdroje zdravých tuků. Tuk je totiž spolehlivým nositelem chutí a zároveň podmínkou pro vstřebávání některých vitamínů. Chuťové vyváženosti pak dosáhnete kombinací kyselé složky (šťáva z citrusů, jablečný, balzamikový či klasický ocet), sladidla (cukr, med, javorový či jiný sirup) a soli (či sójové tamari omáčky). 

Požadovanou konzistenci připomínající emulzi napomáhá hořčice, kvalitní (kravský či rostlinný) jogurt, nebo med. Neméně důležité je ale i pořadí, ve kterém jednotlivé suroviny mícháme. Přednost má ocet, sůl a sladidlo, následně je možné zašlehat bylinky či nakrájenou šalotku a až nakonec olej. Ten by měl být nejlépe zastudena lisovaný (olivový, dýňový, sezamový či jiný), který si zachovává nejvíce zdraví prospěšných látek. V zálivkách jej ale umí nahradit i pasta tahini ze sezamových semínek nebo třeba arašídové či oříškové máslo.    

Ten správný šmrnc pak dodají další dochucovadla, se kterými můžete směle improvizovat – chilli papričky, hořčice, bylinky, semínka, zázvor, česnek, sušená rajčata či různá pesta.

Dresink si navíc můžete připravit předem nebo mít větší množství do zásoby – v lednici vydrží v uzavřené nádobě i několik dní. Se zeleninou ho však promíchejte až těsně před konzumací.

Salát s olivovým olejem

Koho přizvat na pomoc?

Pokud se i vaše kuchyně v létě mění na salátovou manufakturu, kde se chystá jedna osvěžující mísa za druhou, zvažte pořízení praktických pomocníků, které vám přípravu salátů značně usnadní. Pomocí spiralizér u můžete dát průchod své kreativitě už při krájení zeleniny a vytvořit z ní efektní nudličky v několika různých tloušťkách.

S přípravou dresinků a zálivek vám přispěchá na pomoc tyčový mixér se šlehací metlou či výkonný stolní mixér. S vymačkáním čerstvé citronové, limetkové či pomerančové šťávy pak pomohou lisy na citrusy a cibulku či bylinky naseká kompaktní sekáček – ať už v podobě samostatného spotřebiče, nebo jako příslušenství k multifunkčnímu kuchyňskému robotu Gratus.

Recepty na salátové zálivky

Základní vinaigrette

Suroviny:
2 lžíce vinného octa
1 lžíce dijonské hořčice
1/4 lžičky cukru
1 lžíce citronové šťávy
6 lžic olivového oleje

Vše dobře promíchejte a ihned podávejte.

Zálivka vinaigrette

 

Medovo-hořčičný dresink

Ideální k salátům s tuňákem či lososem, ale i řepou a kozím sýrem.

Suroviny:
2 lžíce medu
1 lžíce jablečného octa
3 lžičky hořčice
4 lžíce oleje
 

Vše postupně prošlehejte v jemnou emulzi. Milovníci kopru mohou přidat lžíci čerstvého či lžičku sušeného.

 

Arašídová zálivka

Ladí k salátům z rukoly doplněné kousky kuřete nebo opečeného tofu.

Suroviny:
4 lžíce oleje
2 lžíce vinného octa
2 lžíce medu
2 lžíce arašídového másla 
hrst pražených nesolených arašídů

 

Olej, ocet, med a arašídové máslo prošlehejte. Arašídy nasekejte a vmíchejte přímo do zálivky, nebo jimi na závěr posypte hotový salát.

Arašídová zálivka

 

Jogurtový dip s česnekem a bylinkami

Perfektní k čerstvé zelenině i grilovaným pokrmům.

Suroviny:
80 g bílého jogurtu
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
2 lžičky medu či javorového sirupu
prolisovaný stroužek česneku
nadrobno nasekané bylinky (pažitka, kopr)
1 lžíce oleje

Vše postupně prošlehejte, aby se suroviny spojily. Před podáváním nechejte alespoň 15 minut odležet v lednici. 

ETA TIP: Domácí jogurt snadno připravíte v domácí pekárně ETA nebo multifunkční sušičce ETA Vital Air.

 

Veganská krémová zálivka

Rostlinná varianta krémového dresinku pro saláty typu césar, ale i těstovinové saláty.

Suroviny:
1/2 šálku kešu ořechů (předem namočených alespoň 4 hodiny)
1 lžička dijonské hořčice
4 lžičky citronové šťávy
2 lžičky sušeného lahůdkového droždí
1 stroužek česneku
2 lžičky kapar
1/2 šálku vody

Všechny suroviny vložte do výkonného stolního mixéru a promixujte do hladké konzistence.

Dresink