Jak zpracovat úplně všechnu letní úrodu?

Jak zpracovat úplně všechnu letní úrodu?

Jestli se vám letos taky urodilo, určitě si lámete hlavu, jak naložit se všemi okurkami, třešněmi, jablky, cuketami, dýněmi, rybízem i rajčaty. Máme pro vás malého průvodce pro zavařování, nakládání a další způsoby zpracování zeleniny a ovoce na zimu.

Zavařit, zamrazit nebo usušit?

Marmelády, kompoty a zavařeniny měla každá babička v malíčku. Jak jinak taky spotřebovat všechno ovoce a zeleninu, které se na zahrádce urodilo? Velkou výhodou konzervování ovoce a zeleniny je to, že přesně víte, odkud pochází a co všechno ve sklenici je. Nemusíte se bát chemických dochucovadel, konzervantů nebo přemrštěného množství cukru.

Jak se dá naložit s ovocem a zeleninou ze zahrádky? 

  • zamrazování – vhodné spíš pro bobulové ovoce a měkké peckoviny, ideálně v menších porcích do krabiček od margarínů. Budou se hodit na koláče a dezerty v zimě. 
  • kompotování – spíše pro tvrdší ovoce, které ještě není přezrálé. 
  • marmelády a přesnídávky – ideální pro přezrálé ovoce a ovoce, kterého máte nadbytek. 
  • zavařování zeleniny – čalamády, nakládané okurky, houby nebo beraní rohy. Skvělý způsob jak zatočit s nadbytkem rajčat, paprik, okurek nebo cuket, ušetřit a uchovat si zeleninu na zimu. 
  • sušení ovoce a zeleniny – skvělý způsob, jak zpracovat jablka, hrušky, švestky nebo ovoce, které je spíš sušší a ne plné šťávy. S dobrou sušičkou si uděláte zásoby jablečných chipsů, hruškových křížal, sušených hub nebo polévkové zeleniny jedna dvě. 

Než začnete

Než se pustíte do zpracování ovoce, je potřeba připravit ho tak, aby opravdu dlouho vydrželo. Pečlivě proberte ovoce i zeleninu a zpracujte jenom takové kousky, které jsou opravdu zralé, nejsou otlučené nebo nahnilé. Prostě takové, do kterých byste se s chutí zakousli. 

Při zavařování ovoce i zeleniny je potřeba pečlivě dbát na čistotu všeho, co se zavařeninami přijde do styku – sklenic, víček, nádobí, stěrek a vařeček i pracovní plochy. Díky tomu se nemusíte bát mikrobů, kteří by mohli zavařeninám škodit. 

Doporučujeme také připravit si všechno potřebné den předem – sklenice, sáčky, víčka, ocet, cukr, koření a další potřeby na zavařování. Budete si jistí, že nic nechybí a že se můžete směle pustit do práce. 

Jak na dokonalé zavařování

Chce to sice trochu cviku, ale není to žádná věda. Ať už se pustíte do marmelád, kompotů, přesnídávek nebo nakládání okurek, je dobré dodržovat pár základních pravidel:

  • sterilujte předem všechny sklenice a nádobí v horké vodě nebo páře, 
  • vybírejte čisté, čerstvé a kvalitní ovoce, 
  • pečlivě dodržujte receptury, 
  • pohlídejte si dobu zavařování v zavařovacím hrnci
  • zavařeniny otočte dnem vzhůru, jestli neuniká tekutina, 
  • do zavařenin ani láků nenamáčejte vařečky, lžičky ani jiné nádobí, které jste už jednou použili. 

Marmelády

Základem pro dobré marmelády je letní ovoce, které může být klidně mírně přezrálé. Marmeláda bude sladší a zpracujete tak i ovoce, kterého máte nadbytek. U marmelád není potřeba pečlivě dodržovat dobu zavařování (sterilizace) v zavařovacím hrnci. Když se v ní ovoce rozvaří, nebude to žádný problém.

Kompoty, okurky a zelenina

U kompotů, nakládaných okurek nebo zeleniny je potřeba pečlivě pohlídat dobu, po kterou zavařujete. To proto, abyste ovoce a zeleninu zbytečně nerozvářeli a namísto křupavých okurek pak ze sklenic nevytahovali měkké kousky. Pohlídat dobu a teplotu zavařování vám pomůže kvalitní zavařovací hrnec ETA Granny, který se dá použít také jako várnice na čaj, až přijde zima.

Možná se vám bude hodit tabulka, kterou přikládáme ke každému zavařovacímu hrnci ETA Granny. Najdete v ní nejčastější teploty pro zavařování a dobu, po kterou je ovoce a zeleninu vhodné zavařovat, aby i po zavaření zůstaly v dobré kondici.

Pozor, nezapomeňte, že doba zavařování se počítá až od chvíle, kdy teplota dosahuje požadovaných stupňů. Zavařovací hrnec ETA Granny to pohlídá za vás, u klasického hrnce musíte dávat pozor na čas a teplotu sami.

Po 25 minut zavařujte:

•    rybíz na 85 °C
•    jahody na 75 °C
•    borůvky na 85 °C


Po 30 minut zavařujte: 

•    jablečné pyré na 90 °C
•    hrušky na 90 °C
•    třešně na 80 °C
•    maliny na 80 °C
•    mirabelky na 90 °C
•    broskve na 90 °C
•    meruňky na 90 °C 
•    dýně na 90 °C 
•    rebarboru na 100 °C
•    angrešt na 80 °C 
•    švestky na 90 °C
•    jablka na 90 °C
•    nakládanou zeleninu na 90 °C
•    rajčata na 90 °C
•    okurky na 90 °C

Delší dobu zavařování vyžaduje především pevná zelenina, jako je květák, tlusté fazole, hrách nebo kedlubny. Ty je vhodné zavařovat na 100 °C po dobu 90 minut. Fazolové lusky, karotka, chřest nebo růžičková kapusta vyžadují dokonce 120 minut při bodu varu.

Čalamády, čatní, přesnídávky

U přípravy čalamád, čatní a přesnídávek nejvíc oceníte dobrého kuchyňského robota, který vám pomůže ovoce a zeleninu nejen nasekat na malé kousky, ale také rozmixovat, až přijde jejich čas. Zatímco dřív jste strávili hodiny v kuchyni krájením rajčat a paprik, s robotem máte přípravu hotovou za pár minut. I tady se hodí přezrálé ovoce a zelenina, navíc je to skvělý způsob, jak zpracovat i velkou úrodu cuket, cibule, rajčat, paprik, okurek nebo jiné zeleniny.

Sušené ovoce a zelenina

Zatímco dobře udělaná marmeláda vydrží ve sklenici roky, sušené ovoce, zeleninu nebo houby je potřeba pečlivě uložit do vzduchotěsných obalů a sem tam taky zkontrolovat. Garantujeme ale, že jestli máte v plánu nasušit křupavé jablečné chipsy, ovocné kůžičky, sušené ovocné placky nebo hruškové křížaly, do zimy po nich nezbude ani památky.

Zmrzliny, smoothies a šťávy

Ovoce, které má hodně šťávy, se bude skvěle hodit na přípravu ovocných zmrzlin, šťáv a smoothies. Maliny a ostružiny, jahody, meruňky a broskve nebo rybíz vám pomůže zpracovat dobrý stolní mixér s odšťavňovačem nebo zmrzlinovač. Robot ETA Gratus má také nástavec na citrusy, takže si můžete i v létě udělat svěží citrusový sirup se zázvorem. A děti budou zahradu milovat.

ETA TIP: Hledáte dobré recepty pro zpracování ovoce a zeleniny? Podívejte se na naše tipy na blogu Tady je doma.