Citrusový sirup se zázvorem

1,5 až 2 l sirupu
50 minut
Vitaminová bomba, která odrazí sebemenší chřipkový útok. Účinek vitaminu C z citrusů násobí zázvor, který působí protizánětlivě při bolestech v krku a má spoustu dalších zdraví prospěšných vlastností, například pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Sirup můžete ředit studenou vodou a doplnit plátky citrusů a bylinek v domácí limonádě, osladit jím dezerty nebo zalít horkou vodou a pít v zimních večerech nebo když se necítíte úplně ve své kůži.
Suroviny:
5–10cm kousek čerstvého zázvoru
2 bio pomeranče
2 bio citrony
1 bio limeta nebo grapefruit
1 kg krupicového cukru
700 ml vody
ETA Gratus s nástavcem citrusovač a struhadlo
Postup:
1. Zázvor oloupejte a nastrouhejte na nejhrubším struhadle, buď ručně, nebo na robotu Gratus na nástavci na strouhání na střední rychlost.
2. Citrusy dobře omyjte a osušte. Kůru nastrouhejte najemno. Na nástavci citrusovač vymačkejte na robotu při střední rychlosti šťávu ze všech citrusů. Nalijte ji do odměrky a dolijte takovým množstvím vody, aby byl výsledný objem tekutiny 1 litr.
3. Do většího hrnce nalijte čistou vodu a šťávu z citrusů (s dolitou vodou), přisypte cukr, strouhaný zázvor a citrusovou kůru. Zahřívejte, až se cukr rozpustí, ale nevařte.
4. Horký sirup přeceďte a rozlijte do čistých lahví. Pro dlouhodobější uchování zavařte lahve při teplotě 80 °C alespoň 20 minut.