Svařené víno

Voňavý svařák je symbolem Vánoc i vytouženou odměnou po dlouhých zimních procházkách. Jeho domácí příprava je navíc překvapivě snadná – kouzlo tkví především ve výběru toho správného koření.
Suroviny:
1 l červeného vína
100 g hnědého cukru
½ bio pomeranče
2 badyány
2 celé skořice
10 hřebíčků
5 tobolek kardamomu
4 plátky pomeranče nebo citronu na ozdobu
Postup:
- Víno vlijte do vhodného hrnce a pozvolna zahřívejte. Přisypte cukr a nechejte ho za občasného míchání rozpustit.
- Přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z půlky pomeranče a poté i veškeré koření. Vše společně prohřejte, ale nenechávejte vřít, aby z vína nevyprchával alkohol a jemné ovocné aroma. Ideální teplota se pohybuje okolo 80 °C.
- Svařené víno odstavte z plotny a nechejte ještě alespoň 5 minut odpočívat, aby se vyluhovala chuť a vůně koření.
- Před podáváním svařák přeceďte přes sítko a podávejte ve sklenicích nebo hrncích ozdobených plátkem citrusu.
ETA TIP: Pokud nejste žádní troškaři, nebo pořádáte vánoční večírek, přizvěte na pomoc zavařovací hrnec ETA Granny o objemu 25 l. Ten slouží také jako várnice s funkcí udržování nastavené teploty (30–100 °C). Svařák v něm tak nejen snadno připravíte, ale zároveň si výrazně usnadníte obsluhování hostů – pomocí výčepního kohoutku se každý jednoduše obslouží sám.