Maková bábovka s lesním ovocem

Lesních plodů byste se v létě ujedli a mák je pro vás v moučnících sázkou na jistotu? Tak to si tuto bábovku podle cukrářky Tamary Adamčíkové bez pochyby zamilujete. A když si navíc v mrazáku uděláte pořádnou zásobu lesního ovoce, můžete si ji dopřávat i mimo sezónu.
Suroviny:
6 vajec
300 g cukru krupice
180 g změklého másla
250 ml smetany na šlehání
20 g vanilkového cukru
13 g kypřicího prášku do pečiva
450 g hladké mouky
200 g mletého máku
350 g směsi lesního ovoce
Postup:
- Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte (nejlépe hrubou) moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Oddělte bílky od žloutků. Bílky odložte stranou a žloutky vyšlehejte s krupicovým i vanilkovým cukrem. Následně přidejte máslo a po jeho zašlehání i smetanu.
- Bílky vyšlehejte pomocí ručního šlehače do tuha a opatrně vmíchejte do žloutkové směsi.
- Nyní vmíchejte mouku s práškem do pečiva i mletý mák, a nakonec opatrně zapracujte ovoce.
- Těsto vlijte do připravené bábovkové formy a pečte 60–75 minut.
- Upečenou bábovku nechejte chvíli vychladnout a poté opatrně vyklopte. Podávejte poprášenou moučkovým cukrem.