Maková bábovka s lesním ovocem

Maková bábovka s lesním ovocem

1 bábovka

 

20 minut příprava + 60-75 minut pečení

 

Lesních plodů byste se v létě ujedli a mák je pro vás v moučnících sázkou na jistotu? Tak to si tuto bábovku podle cukrářky Tamary Adamčíkové bez pochyby zamilujete. A když si navíc v mrazáku uděláte pořádnou zásobu lesního ovoce, můžete si ji dopřávat i mimo sezónu. 

 

Suroviny:

6 vajec
300 g cukru krupice  
180 g změklého másla  
250 ml smetany na šlehání  
20 g vanilkového cukru  
13 g kypřicího prášku do pečiva  
450 g hladké mouky 
200 g mletého máku  
350 g směsi lesního ovoce

 Postup:

  1. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte (nejlépe hrubou) moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.    

  2. Oddělte bílky od žloutků. Bílky odložte stranou a žloutky vyšlehejte s krupicovým i vanilkovým cukrem. Následně přidejte máslo a po jeho zašlehání i smetanu.    

  3. Bílky vyšlehejte pomocí ručního šlehače do tuha a opatrně vmíchejte do žloutkové směsi.    

  4. Nyní vmíchejte mouku s práškem do pečiva i mletý mák, a nakonec opatrně zapracujte ovoce.    

  5. Těsto vlijte do připravené bábovkové formy a pečte 60–75 minut.   

  6. Upečenou bábovku nechejte chvíli vychladnout a poté opatrně vyklopte. Podávejte poprášenou moučkovým cukrem.   

 

Maková bábovka s lesním ovocem