Klobásy z Food Ateliéru

Klobásy z grilu patří již neodmyslitelně k letním měsícům. Společně s Davidem Valíčkem jsme pro vás připravili recept na vepřové klobásy, které si můžete vychutnat s přáteli přímo na terase nebo zahradě u vás doma. Klobásy úžasně doplňují grilované žampiony na rozmarýnu, jako přílohu jsme zvolili lehký salátek s ředkvičkou a jarní cibulkou.
Suroviny:
3 m vepřových střev (namočených ve studené vodě)
350 g vepřového bůčku bez kůže a kosti
200 g ovesných vloček
2 lžíce dijonské hořčice
4 g koriandrových semínek
4 lžičky kapar
100 g Parmigiano-Reggiano
sůl dle chuti
Postup:
- Vepřový bůček nakrájejte na menší kostky a osolte. Společně promíchejte a nechte chvíli odpočinout. Bůček zasypte ovesnými vločkami, přidejte dijonskou hořčici a opět dobře promíchejte.
- Koriandrová semínka opražte nasucho na pánvi do doby, než se rozvoní. Horká semínka přidejte k masové směsi a vše promíchejte. Takto připravenou směs namelte 1-2 krát na kuchyňském robotu Gratus, použijte 6. rychlostní stupeň. Umletou směs promíchejte, aby se všechny chutě dobře propojily. Přidejte 0,04 dcl vody a opět promíchejte.
- Připravte si nástavec na plnění klobásek. Střívka vytáhněte z vody, konec střívka nasuňte na plničku a natáhněte na ni postupně celé střevo. Na konci střeva udělejte uzlík. Do násypky vložte namletou směs a opatrně plňte směs do střívka, zároveň jej uvolňujte z plničky. Zbytek směsi vytlačte ovesnými vločkami.
- Klobásky na prkénku zformujte do úhledných válečků a na konci střeva udělejte opět uzlík. Zatočte, případně rozdělte směs na menší porce tak, že ji opatrně ve střevě posunete. Klobásky otřete vodou, abyste docílili čistého střívka.
- Grilujte na rozpáleném Sorentu cca 15 minut, použijte plotýnky na grilování. Hotové klobásky ihned podávejte.
Salátek z jarní cibulky s nakládanou ředkvičkou
Suroviny:
4 větší jarní cibulky
8 červených ředkviček
600 ml vody
40 g soli
120 g třtinového cukru
200 ml vinného octa
2 g anýzu
2 g koriandrových semínek
maldonská sůl
Postup:
- Cibulku očistěte a nakrájejte podélně na špalíčky a následně na julianne.
- Do misky si připravte studenou vodu a do ní vložte nakrájené cibulky. Cibulka tím ztratí sílu a krásně zjemní.
- Ředkvičky rozkrojte podélně napůl. Pokud máte čerstvé, můžete je nechat i s listy.
- Do rendlíku přidejte vodu, sůl, cukr, vinný ocet. Přiveďte k varu a jednu minutu povařte. Přidejte anýz a koriandr.
- Ředkvičky vložte do připraveného nálevu. Rendlík zabalte do potravinářské folie a nechte jej odpočívat při pokojové teplotě. Ředkvičky si připravte ideálně den předem, budou mít výbornou chuť.
- Ředkvičky sceďte a okapané je vložte do mísy. Jarní cibulku také sceďte a přidejte do mísy k ředkvičkám. Osolte špetkou maldonské soli, promíchejte a ihned podávejte.
Šalotka na červeném víně
Suroviny:
4 ks šalotky
4 dcl kvalitního červeného vína
60 g třtinového cukru
2 g anýzu
Postup:
- Šalotku oloupejte a podélně rozkrojte na poloviny.
- Do rendlíku vložte víno, cukr, anýz a vše svařte. Do nálevu vložte šalotku řezem tak, aby byla celá v nálevu, a nechte ji marinovat. Pokud bude mít šalotka tendenci plavat, zatižte ji.
- Šalotku vyjměte z marinády a nechte ji okapat. Grilujte na rozpáleném grilu Sorento cca 10 minut a podávejte.
Grilované žampiony na rozmarýnu
Suroviny:
8 ks větších žampionů
2 snítky rozmarýnu
6 lžic rostlinného oleje
sůl dle chuti
Postup:
- Žampiony přepulte, vložte do misky, zasypejte nakrájeným rozmarýnem a dochuťte solí. Takto připravené žampiony zalijte olejem a promíchejte, aby se chutě spojily.
- Grilujte na rozpáleném grilu Sorento přibližně 10 minut a ihned podávejte.
Grilovaná bílá ředkev
Suroviny:
2 ks bílé ředkve
rostlinný olej dle potřeby
sůl dle chuti
Postup:
- Ředkev oloupejte, rozkrojte podélně na poloviny a ty nakrájejte na kousky široké přibližně 2 cm. Ředkev osolte a zakápněte olejem. Promíchejte, aby se olej dostal na všechny kousky.
- Takto připravenou ředkev vložte do rozpáleného grilu Sorento a grilujte přibližně 10 minut. Ihned podávejte.