Klobásy z Food Ateliéru

Klobásy z Food Ateliéru

4 porce

35 minut

Klobásy z grilu patří již neodmyslitelně k letním měsícům. Společně s Davidem Valíčkem jsme pro vás připravili recept na vepřové klobásy, které si můžete vychutnat s přáteli přímo na terase nebo zahradě u vás doma. Klobásy úžasně doplňují grilované žampiony na rozmarýnu, jako přílohu jsme zvolili lehký salátek s ředkvičkou a jarní cibulkou.  

Suroviny:

3 m vepřových střev (namočených ve studené vodě) 
350 g vepřového bůčku bez kůže a kosti 
200 g ovesných vloček
2 lžíce dijonské hořčice
4 g koriandrových semínek 
4 lžičky kapar
100 g Parmigiano-Reggiano
sůl dle chuti

Postup:

  1. Vepřový bůček nakrájejte na menší kostky a osolte. Společně promíchejte a nechte chvíli odpočinout. Bůček zasypte ovesnými vločkami, přidejte dijonskou hořčici a opět dobře promíchejte.  

  2. Koriandrová semínka opražte nasucho na pánvi do doby, než se rozvoní. Horká semínka přidejte k masové směsi a vše promíchejte. Takto připravenou směs namelte 1-2 krát na kuchyňském robotu Gratus, použijte 6. rychlostní stupeň. Umletou směs promíchejte, aby se všechny chutě dobře propojily. Přidejte 0,04 dcl vody a opět promíchejte.  

  3. Připravte si nástavec na plnění klobásek. Střívka vytáhněte z vody, konec střívka nasuňte na plničku a natáhněte na ni postupně celé střevo. Na konci střeva udělejte uzlík. Do násypky vložte namletou směs a opatrně plňte směs do střívka, zároveň jej uvolňujte z plničky. Zbytek směsi vytlačte ovesnými vločkami.  

  4. Klobásky na prkénku zformujte do úhledných válečků a na konci střeva udělejte opět uzlík. Zatočte, případně rozdělte směs na menší porce tak, že ji opatrně ve střevě posunete. Klobásky otřete vodou, abyste docílili čistého střívka.  

  5. Grilujte na rozpáleném Sorentu cca 15 minut, použijte plotýnky na grilování. Hotové klobásky ihned podávejte.  

Salátek z jarní cibulky s nakládanou ředkvičkou

4 porce

15 minut

Suroviny:

4 větší jarní cibulky 
8 červených ředkviček
600 ml vody
40 g soli
120 g třtinového cukru
200 ml vinného octa
2 g anýzu
2 g koriandrových semínek
maldonská sůl 

Postup:

  1. Cibulku očistěte a nakrájejte podélně na špalíčky a následně na julianne.  

  2. Do misky si připravte studenou vodu a do ní vložte nakrájené cibulky. Cibulka tím ztratí sílu a krásně zjemní.  

  3. Ředkvičky rozkrojte podélně napůl. Pokud máte čerstvé, můžete je nechat i s listy.  

  4. Do rendlíku přidejte vodu, sůl, cukr, vinný ocet. Přiveďte k varu a jednu minutu povařte. Přidejte anýz a koriandr.  

  5. Ředkvičky vložte do připraveného nálevu. Rendlík zabalte do potravinářské folie a nechte jej odpočívat při pokojové teplotě. Ředkvičky si připravte ideálně den předem, budou mít výbornou chuť.

  6.  Ředkvičky sceďte a okapané je vložte do mísy. Jarní cibulku také sceďte a přidejte do mísy k ředkvičkám. Osolte špetkou maldonské soli, promíchejte a ihned podávejte.

Šalotka na červeném víně

4 porce

15 minut + marinování

Suroviny:

4 ks šalotky
4 dcl kvalitního červeného vína
60 g třtinového cukru
2 g anýzu

Postup:

  1. Šalotku oloupejte a podélně rozkrojte na poloviny.  

  2. Do rendlíku vložte víno, cukr, anýz a vše svařte. Do nálevu vložte šalotku řezem tak, aby byla celá v nálevu, a nechte ji marinovat. Pokud bude mít šalotka tendenci plavat, zatižte ji.  

  3. Šalotku vyjměte z marinády a nechte ji okapat. Grilujte na rozpáleném grilu Sorento cca 10 minut a podávejte.  

Grilované žampiony na rozmarýnu

2 porce

15 minut

Suroviny:

8 ks větších žampionů 
2 snítky rozmarýnu 
6 lžic rostlinného oleje
sůl dle chuti

Postup:

  1. Žampiony přepulte, vložte do misky, zasypejte nakrájeným rozmarýnem a dochuťte solí. Takto připravené žampiony zalijte olejem a promíchejte, aby se chutě spojily.   

  2. Grilujte na rozpáleném grilu Sorento přibližně 10 minut a ihned podávejte.  

Grilovaná bílá ředkev

4 porce

15 minut

Suroviny:

2 ks bílé ředkve 
rostlinný olej dle potřeby 
sůl dle chuti

Postup:

  1. Ředkev oloupejte, rozkrojte podélně na poloviny a ty nakrájejte na kousky široké přibližně 2 cm. Ředkev osolte a zakápněte olejem. Promíchejte, aby se olej dostal na všechny kousky.   

  2. Takto připravenou ředkev vložte do rozpáleného grilu Sorento a grilujte přibližně 10 minut. Ihned podávejte.