Jak zpracovat první letní ovoce z našich zahrádek?

Léto je tady a začíná sklizeň slaďoučkých voňavých plodů. Čerstvé, nebo tepelně upravené, ovoce chutná vždy skvěle a překypuje zdraví prospěšnými látkami. Komu není dopřáno vlastní úrody, může vyrazit do veřejných ovocných sadů nebo na samosběr. Tak hurá do práce a dobrou chuť!
Jahody
Jahody jsou považovány za plody ochlazující organismus a zároveň obsahují vitamin C a B, spoustu dalších minerálních látek a velké procento vlákniny. Tím napomáhají k pročištění trávicího ústrojí, proto jsou přítomny i v redukčních jídelníčcích. Říká se, že šťáva z jahod dopomáhá ke zářivějšímu úsměvu. Na sběr jahod vyrazte v červnu a v červenci. Pokud bydlíte v bytě či úroda nesplnila vaše očekávání, zajeďte si na polní samosběr.
Jahody můžete zpracovat na mnoho způsobů:
- čerstvé se hodí do ovocných i zeleninových salátů, kterým jahody dodají nečekanou chuť
- na výrobu osvěžujícího smoothie nebo zmrzliny s mascarpone
- na lehké nepečené letních dorty
- na marmelády či kompoty
Zkusit můžete například i osvěžující jahodové gazpacha. Výborně chuťově doplňují i polentu. Poslední možností pak je vždyzamražení, abyste si na jahodách mohli pochutnat i mimo sezonu.
Třešně
Konzumace alespoň čtvrt kila třešní denně údajně pozitivně působí na pleť i srdeční činnost. Prospěšné lidskému organismu jsou především pro vysoký obsah vitaminů A, B, C a E, draslík, železo, hořčík a další zdraví prospěšné látky. U nás sezpravidla sklízejí v červnu, pak začínají přezrávat, červivět a opadávat. Nasbíráte je nejen v zahradách či v třešňových sadech, rostou téměř u každé polní cesty, kam se na ně můžete vypravit.
Zpracovat je můžete třeba následovně:
- na domácí džem
- na lehké letní dezerty
- na smoothie nebo zmrzliny
Džem pak najde uplatnění i při dochucování piškotového dortu. Dalším sladkým třešňovým potěšením je i třešňová bublanina. Dříve se hojně vařila třešňová polévka, dnes sáhneme častěji po třešňové zmrzlině nebo osvěžujícím třešňovém smoothie. Trochu trpělivosti vyžadují opilé třešně, které můžete naložit do rumu i do vodky.
Rybíz
Malé nakyslé kuličky rybízu obsahují velké množství vitaminu C, betakaroten, biotin a vitamin E a B posilující nehty, vlasy, pokožku ale i nervy. Rutin pomáhá udržovat cévy v dobrém stavu, proto se jeho konzumace doporučuje v každém věku a po celý rok. Trhat ho můžete ovšem jen po část roku počínaje červnem, kdy rybíz začíná dozrávat. Pokud nemáte vlastní keřík, vyjděte na sběr do přírody nebo i do středu města, budete překvapení, kde všude rybíz najdete (viz. např. mapa sběrače serveru Na ovoce).
I rybíz lze využít v kuchyni mnoho způsoby, hodí se:
- na domácí zmrzlinu
- jako přísadu do smoothie
- na výrobu domácí rybízové šťávynebo džemu
- na lehké letní dezerty
Výborné jsou i rybízové koláče s drobenkou nebo třeba raw dorty. Chuť rybízu vyniká i v domácích džemech.
Meruňky a broskve
Nejenže krásně voní, ale zároveň mají příznivý vliv na lidský organismus.Meruňky a broskve chrání náš organismus proti volným radikálům, fungují i jako filtr krve a podporují buněčnou regeneraci. Broskve jsou zase plné draslíku a hořčíku udržujícího správnou srdeční činnost. Údajně pomáhají i při kašli a astmatu. Šťavnaté peckové plody se sklízí snadno, a pokud si je nemůžete natrhat na vlastní zahradě, vyrazte do jednoho z mnoha sadů podle mapy na webu Na ovoce.
Čerstvé meruňky a broskve můžete zpracovávat třeba následovně:
- přidávat do jogurtu nebo ovesné kaše ke snídani
- usušit, abyste jemohlimlsat po celý rok i na cestách
- zavařit a připravit si skvělý kompot nebo džem
Toto ovoce potěší každého i v pečených dortech a závinech. Meruňky a broskve se výborně hodí i k masovým pokrmům, z meruněk lze vyrobit skvělé čatní a broskve zase lze s masem přímo zapéct.