Polenta s jahodami

Polenta s jahodami

 

4 porce

 

50 minut

 

Polenta je starodávný recept původem z Itálie, dnes je však k sehnání na každém rohu. Nazývá se „jídlem chudých“, protože se připravuje pouze z kukuřičné mouky a vody. Je velmi bohatá na bílkoviny a vlákninu a dochutit ji lze prakticky čímkoliv, třeba sladkými jahodami, které osvěží zakysaná smetana. Skvělá letní svačina nebo sladký oběd, když jste na chalupě nebo pod stanem.

 

Suroviny:

 

150 g instantní polenty

400 ml vody

2 lžíce másla

150 g jahod

1 lžíce moučkového cukru

100 g zakysané smetany

několik lístků meduňky

 

ETA Pečenka

Hrnec

Postup:

1. Polentu vsypte do vody a za stálého míchání ji zahřívejte k varu. Povařte 1 minutu, až zhoustne.

 

2. Nádobu pečenky vyložte pečicím papírem a rozetřete do ní hustou kaši. Nechte ji zhruba 30 minut chladnout.

 

3. Ztuhlou polentu vyjměte a rozkrájejte na kousky. Opékejte je na rozehřátém másle v pečence ze všech stran dozlatova. Polentu můžete zapéct rovnou, ale pak nebude tak hezky křupavá.

 

4. Jahody odstopkujte, omyjte a nakrájejte na čtvrtky.

 

5. Opečenou polentu pocukrujte a ozdobte smetanou, jahodami a lístky meduňky.