Rybízový džem s třešněmi

8 sklenic (á 250 g)
60 minut
Příprava domácího džemu je velmi jednoduchá a rádi se do ní zapojí i děti, které mohou pomoci třeba se sbíráním ovoce. Navíc jde o 100% přírodní variantu bez jakýchkoliv éček. Rybíz má přirozeně vysoký obsah pektinu, a tak džem krásně zhoustne, ale bývá hodně kyselý, a tak mu chuťově pomohou zralé třešně či višně. Rybízovým džemem dostanete do těla dostatečnou dávku vitaminu C po celý rok.
Suroviny:
500 g třešní nebo višní
1,5 kg rybízu
1 kg krupicového cukru
5 g citrusového pektinu
šťáva z 1 citronu
ETA Gratus s lisem na ovoce
hrnec
Postup:
1. Třešně či višně vypeckujte, rybíz omyjte a odstopkujte. Pomocí lisu na ovoce ETA Gratus odšťavněte rybíz (za nízkých otáček, aby bylo výsledné šťávy co nejvíce). V malé misce promíchejte 2 lžíce cukru s pektinem.
2. Do většího hrnce nalijte rybízovou šťávu, přidejte třešně a citronovou šťávu. Zahřívejte na mírném stupni za občasného míchání. Oslaďte dle chuti, přidejte pektin s cukrem a dobře promíchejte. Postupně zahřívejte do zhoustnutí, zhruba 20 minut, ale nevařte.
3. Připravený džem přelijte do čistých suchých sklenic, zavíčkujte je, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
4. Pokud chcete džem skladovat delší dobu, sterilujte sklenice ve vodní lázni při 80 °C zhruba 15 minut.