Rybízový džem s třešněmi

Rybízový džem s třešněmi

 

8 sklenic (á 250 g)

 

60 minut

Příprava domácího džemu je velmi jednoduchá a rádi se do ní zapojí i děti, které mohou pomoci třeba se sbíráním ovoce. Navíc jde o 100% přírodní variantu bez jakýchkoliv éček. Rybíz má přirozeně vysoký obsah pektinu, a tak džem krásně zhoustne, ale bývá hodně kyselý, a tak mu chuťově pomohou zralé třešně či višně. Rybízovým džemem dostanete do těla dostatečnou dávku vitaminu C po celý rok.

Suroviny:

 

500 g třešní nebo višní

1,5 kg rybízu

1 kg krupicového cukru

5 g citrusového pektinu

šťáva z 1 citronu

 

ETA Gratus s lisem na ovoce

hrnec

Postup:

1. Třešně či višně vypeckujte, rybíz omyjte a odstopkujte. Pomocí lisu na ovoce ETA Gratus odšťavněte rybíz (za nízkých otáček, aby bylo výsledné šťávy co nejvíce). V malé misce promíchejte 2 lžíce cukru s pektinem.

 

2. Do většího hrnce nalijte rybízovou šťávu, přidejte třešně a citronovou šťávu. Zahřívejte na mírném stupni za občasného míchání. Oslaďte dle chuti, přidejte pektin s cukrem a dobře promíchejte. Postupně zahřívejte do zhoustnutí, zhruba 20 minut, ale nevařte.

 

3. Připravený džem přelijte do čistých suchých sklenic, zavíčkujte je, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

 

4. Pokud chcete džem skladovat delší dobu, sterilujte sklenice ve vodní lázni při 80 °C zhruba 15 minut.