Meruňková marmeláda (s levandulí)

Meruňková marmeláda (s levandulí)

 

 

 


 

Na dobrou domácí marmeládu vám postačí dvě ingredience – zralé ovoce a cukr. K výborné meruňkové marmeládě zkuste přidat ještě jednu méně tradiční ingredienci – levanduli. Vykouzlí vám dokonalý chuťový zážitek, který si budete rádi dopřávat do další sezóny meruněk. Kyselina citronová je ingredience, která pomůže zachovat krásnou barvu, vyváží chuť a dopomáhá i lepší konzervaci.       

Suroviny:

1 kg meruněk bez pecek
450 g cukru
1/2 lžičky kyseliny citronové
1-2 lžičky levandule (lze vynechat)

Postup:

1. Meruňky namelte na mlýnku na maso nebo promixujte. V misce promíchejte s 200 g cukru, zakryjte fólií a v lednici nechte přes noc (min. 3 hodiny) odležet.
2. Meruňky přelijte do hrnce, přidejte zbytek cukru a vařte do zhoustnutí 35-45 minut.
3. Přidejte kyselinu citronovou, levanduli a vařte dalších 5 minut. 
4. Marmeládu nalijte do čistých sklenic, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Otočte zpět za 10-20 minut.