Jarní závitky s kuřetem pečené v troubě

Jarní závitky s kuřetem pečené v troubě

15-18 kousků

65 minut
 

Teplé nebo studené  jarní závitky s kuřetem a arašídovou omáčkou budou skvěle chutnat v obou případech. A jaro z nich bude rozhodně cítit. Mrkvička křupavá jako čerstvě pučící listí na stromech. Máta příjemně svěží jako čerstvý jarní vzduch. Zemitost koriandru a kuře voňavé, jako probouzející se země. A k tomu příjemně pikantní omáčka, která na jazyku polechtá, jako jarní paprsky slunce. Jídlo je zkrátka potěšení pro smysly.          

Suroviny:.

2 kuřecí prsa

Marináda:
1,5 lžíce sójové omáčky

1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce oleje (ideálně sezamový, příp. olivový)
1/2 lžíce šťávy z limetky

1 stonek citrónové trávy
1 stroužek česneku
1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru


Dále potřebujete:
2 mrkve
1/4 červeného zelí
mungo výhonky 
máta
koriandr
chilli paprička podle chuti
rýžový papír

Na potření: 
2 lžíce oleje (ideálně sezamový, příp. olivový)
1 lžíce javorového sirupu 

Omáčka k podávání:
1,5 lžíce arašídového másla
3 lžíce sójové omáčky
1 lžíce šťávy z limetky
1 stroužek česneku
1 lžička mletého koriandru
1 lžička srirachy (nebo špetka mletého chilli)
1 lžička javorového sirupu

Postup:

1. Kuřecí prsa ponořte do marinády: sójovou omáčku promíchejte s javorovým sirupem, olejem, limetkovou šťávou, najemno nakrájenou citrónovou trávou (použijte jen měkkou středovou část, která zbyde po oloupání několika vrstev), najemno nakrájený česnek a strouhaný zázvor. Maso nechte marinovat alespoň hodinu.  
2. Troubu rozehřejte na 220 °C a dovnitř vložte plech vyložený pečicím papírem. Maso vyndejte z marinády a položte na rozehřátý plech. Pečtě 25 minut. Poté vyndejte, nechte alespoň 15 minut odpočinout a nakrájejte na tenké plátky. Pokud byste krájeli maso horké, pustilo by do závitků dost šťávy a při pečení by popraskaly. 
3. Oloupanou mrkev nakrájejte na slabé hranolky dlouhé asi 7 cm. Zelí nakrájejte na podobně dlouhé nudličky.
4. Rýžový papír namáčejte jeden po druhém v teplé vodě, dokud nezměkne. Při vyndávání z vody oklepejte přebytečnou vodu nebo opatrně stáhněte rukou a pak plát papíru rozprostřete na pracovní podložku. Nijak jej nenapínejte, aby se nepotrhal. Doprostřed položte do řádku (ne až ke kraji) pár lístků máty, trochu mrkve, zelí, mungo výhonků, maso a posypejte koriandrem, případně najemno pokrájenou chilli papričkou. Boční okraje přehněte směrem dovnitř a odspoda rolujte závitky.
5. Závitky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. V misce promíchejte olej s javorovým sirupem a závitky potřete. Pečte při 220 °C v režimu horkovzduch 10 minut. Čím kratší doba pečení, tím lépe, jelikož při pečení zelenina měkne, uniká z ní tekutina a ta závitky může místy porušit. 
6. K podávání připravte arašídovou omáčku. Ingredience rozmixujte dohladka a přendejte do mističky. Pokud se vám zdá omáčka hustá, přilijte trochu vody a ještě promixujte.