Batátové noky s mákem a ricottou

Batátové noky s mákem a ricottou

3-4 porce

60 minut
 

Kombinace nasládlých batátů ve spojení s lahodnou a svěží ricottou chutná báječně. Proto se přímo nabízí ricottu s noky nejen podávat, ale také trochu přimíchat do těsta. A nezapomeňte na mák, který krásně a jemně křupe mezi zuby.          

Suroviny:.

Batátové noky:
400-420 g batátu (oloupaného) – 1 velký kus
1 větší vejce

50 g ricotty
250 g mouky (1:1 světlá a celozrnná)
20 g máku – 1 lžíce
sůl

K dohotovení:

1 lžíce ghí
hrst šalvějových lístků
5 sušených rajčat v oleji
1 větší stroužek česneku
1 menší cuketa
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
případně vločky chilli

Postup:

1. Batáty nakrájejte na menší kusy a v osolené vodě uvařte doměkka. Slijte a nechte vychladnout.
2. Batáty rozmixujte spolu s vejcem a ricottou na jemné pyré. Do pyré vmíchejte mouku (můžete použít světlou nebo celozrnnou pšeničnou či špaldovou), mák a špetku soli. Vznikne těsto polotuhé konzistence.

3. Dejte si vařit vodu ve větším hrnci. Pracovní plochu dobře pomoučete a z těsta vyvalujte dlouhé válečky o průměru 2-2,5 cm. Plochu mějte pořád pomoučenou, aby se těsto nepřichytávalo. Válečky z těsta mohou být klidně obalené moukou. Tak zajistíte, že se k podložce nepřichytí ani při krájení.
4. Z válečků odkrajujte nožem nebo kartou kousky dlouhé asi 1,5-2 cm. Nočky opatrně podebírejte a vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte ideálně na dvakrát. Při vkládání do hrnce ochlazují vodu uvnitř, takže by se mohlo stát, že než se varem stačí zafixovat, pomačkaly by se. Poté, co se začne voda zase pěkně vařit, počkejte asi půl minuty a pak opatrně vařečkou promíchejte, aby se noky, které se případně přilepily na dno, odlepily. Noky vařte 3-4 minuty. Poté vyndejte děrovanou naběračkou na talíř, případně slijte do cedníku, nechte okapat a pak rozprostřete na talíř. 
5. Cuketu nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Na pánvi potřené olivovým olejem opékejte dozlatova z obou stran. Osolte a opepřete.
6. V čisté pánvi rozehřejte ghí. Vložte do pánve lístky šalvěje a pozvolna opékejte asi minutu až dvě. Namísto promíchávání vařečkou spíše prokružte pánví, aby se obalily přepuštěným máslem a rovnoměrně se opekly. Lístky budou krásně křupavé. Dejte pozor, aby nezačaly hnědnou a nespálily se.
7. K šalvěji přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata a najemno pokrájený česnek. Pánví prohoďte a po minutě přidejte noky. Opékejte další minutu, přičemž noky obracejte prohazováním na pánvi. Tak se nejlépe na pánvi otočí a neporušíte tím lístky šalvěje. 
8. Noky podávejte s ricottou a opečenou cuketou. Můžete lehce posypat chilli vločkami.