Špenátový falafel s feta krémem

Falafel je oblíbeným veganským jídlem z Blízkého východu. Určitě ale potěší každého strávníka, a díky receptu od Martiny Lancingerové ho zvládne každý i z pohodlí domova.
Suroviny:
Falafel:
150 g špenátu
200 g uvařené/sterilované cizrny
½ malé cibule
1 lžička mletého římského kmínu
1 stroužek česneku
½ lžíce olivového oleje
50 g cizrnové mouky
20 g celozrnné hladké špaldové mouky
sůl
Feta krém:
150 g sýru feta
100 g zakysané smetany
1-2 lžíce citronové šťávy
K podávání:
olivy kalamata
cherry rajčata
pažitka
koriandr
čerstvě mletý pepř
pita chléb nebo jiné chlebové placky - ty můžete vyměnit za salát
Postup:
1. Opraný špenát vložte do horké až vroucí vody. Promíchejte a ve chvíli, kdy ovadne, slijte do cedníku a ihned přendejte do ledové vody. Spařený špenát sceďte a dobře vymačkejte.
2. Vložte špenát do mixéru. Přidejte cizrnu, cibuli, římský kmín, česnek, olej a promixujte dohladka.
3. Směs zahustěte oběma moukami a osolte.
4. Z hmoty vyválejte vlhkýma rukama kuličky velikosti pingpongového míčku a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C (horkovzduch) 20 – 25 minut.
5. Feta sýr promixujte se zakysanou smetanou a citronovou šťávou dohladka.
6. Rozetřete krém na talíře nebo do misek. Upečený falafel naservírujte na krém. Posypejte olivami, nakrájenými rajčátky, pažitkou a koriandrem. Lehce opepřete.