Špenátový falafel s feta krémem

Špenátový falafel s feta krémem

2-4 porce

55 minut

Falafel je oblíbeným veganským jídlem z Blízkého východu. Určitě ale potěší každého strávníka, a díky receptu od Martiny Lancingerové ho zvládne každý i z pohodlí domova. 

Suroviny:

Falafel:
150 g špenátu
200 g uvařené/sterilované cizrny
½ malé cibule
1 lžička mletého římského kmínu
1 stroužek česneku
½ lžíce olivového oleje
50 g cizrnové mouky 
20 g celozrnné hladké špaldové mouky 
sůl

Feta krém:
150 g sýru feta
100 g zakysané smetany
1-2 lžíce citronové šťávy

K podávání:
olivy kalamata
cherry rajčata
pažitka
koriandr
čerstvě mletý pepř 
pita chléb nebo jiné chlebové placky - ty můžete vyměnit za salát

Postup:

1. Opraný špenát vložte do horké až vroucí vody. Promíchejte a ve chvíli, kdy ovadne, slijte do cedníku a ihned přendejte do ledové vody. Spařený špenát sceďte a dobře vymačkejte. 
2. Vložte špenát do mixéru. Přidejte cizrnu, cibuli, římský kmín, česnek, olej a promixujte dohladka. 
3. Směs zahustěte oběma moukami a osolte. 
4. Z hmoty vyválejte vlhkýma rukama kuličky velikosti pingpongového míčku a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C (horkovzduch) 20 – 25 minut. 
5. Feta sýr promixujte se zakysanou smetanou a citronovou šťávou dohladka.  
6. Rozetřete krém na talíře nebo do misek. Upečený falafel naservírujte na krém. Posypejte olivami, nakrájenými rajčátky, pažitkou a koriandrem. Lehce opepřete.
7. Servírujte s chlebovými plackami anebo salátem.