Vánočka

Vánočka

1 vánočka

2 hodiny 30 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

42 g čerstvého droždí                         
100 g másla, nakrájeného na kusy     
50 g cukru                                                 
20 g vanilkového cukru                       
150 g mléka                                            
2 ks žloutků                                            
500 g hladké mouky                            
30 g rozinek                                             
30 g plátků mandlí na posypání                         
špetka soli                                               
1 ks vejce, na potření

Příslušenství:

hnětací hák

Postup:

1.    Do mixovací nádoby nasaďte hák na hnětení, vložte droždí, máslo, cukr, vanilinový cukr, mléko.
2.    Míchejte 4 minuty/ 37 °C/ rychlost 2.
3.    Postupně přidávejte zbývající suroviny podle daného pořadí.
4.    Hněťte 3 minuty/ rychlost 1.
5.    Těsto dejte vedle do misky, přikryjte bavlněnou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě cca 30 min. (Těsto musí zdvojnásobit objem).
6.    Zapněte troubu na teplotu 180 °C.  
7.    Těsto rozdělte na pět proužků a upleťte vánočku a nechejte opět vykynout na teplém místě.                                                                                            
8.    Po opětovném vykynutí vánočky potřete cop vajíčkem, posypte mandlemi, troubu snižte na 160 °C a pečte 45 min.                                                                                                        
9.    Po upečení potřete máslem.