Vánočka

Suroviny:
42 g čerstvého droždí
100 g másla, nakrájeného na kusy
50 g cukru
20 g vanilkového cukru
150 g mléka
2 ks žloutků
500 g hladké mouky
30 g rozinek
30 g plátků mandlí na posypání
špetka soli
1 ks vejce, na potření
Příslušenství:
hnětací hák
Postup:
1. Do mixovací nádoby nasaďte hák na hnětení, vložte droždí, máslo, cukr, vanilinový cukr, mléko.
2. Míchejte 4 minuty/ 37 °C/ rychlost 2.
3. Postupně přidávejte zbývající suroviny podle daného pořadí.
4. Hněťte 3 minuty/ rychlost 1.
5. Těsto dejte vedle do misky, přikryjte bavlněnou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě cca 30 min. (Těsto musí zdvojnásobit objem).
6. Zapněte troubu na teplotu 180 °C.
7. Těsto rozdělte na pět proužků a upleťte vánočku a nechejte opět vykynout na teplém místě.
8. Po opětovném vykynutí vánočky potřete cop vajíčkem, posypte mandlemi, troubu snižte na 160 °C a pečte 45 min.
9. Po upečení potřete máslem.