Švestkové rozpeky

Švestkové rozpeky

1 plech 

60 minut

Z dětství si možná pamatujete rozpeky se švestkami naplněné nejen ovocem, ale také mákem. Food bloggerka Marzicake si jej pamatuje a oblíbený babiččin recept trochu upravila. Recept obsahuje sójové mléko, je tak vhodný i pro alergiky na mléko a je výborný. Rozpeky jsou jemné a s každým soustem vám bude růst chuť na sousto další. 

Suroviny:

Kynuté těsto:
50 g Hera máslová pokojové teploty (nebo 40 g másla pokojové teploty)
1 celé vejce
35 g cukru krystal
1-2 lžíce rumu
1 špetka soli
130 g sójového mléka
12 g čerstvého droždí
150 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky šťáva a kůra z 1/4 citrónu

Na drobenka:
5 lžic cukru moučka
2 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce sádla pokojové teploty

Ovoce:
Švestky

Suroviny na dokončení:
1 ks rozšlehané vejce
2 lžíce smetany
1 sáček vanilkového cukru

Skořice dle chuti
2 lžíce plátků mandlí
Moučkový cukr na posyp po upečení

Postup:

Kynuté těsto:
1. Droždí rozmíchejte v sójovém mléce pokojové teploty a nechte 10 minut malinko vykvasit.
2. Mezi tím utřete tuk, cukr, citrónovou kůru a šťávu.
3. Přidejte vejce a rum.
4. Následně promíchejte i s mlékem.
5. Nakonec zapracujte obě mouky. Stačí tak 3 minuty v robotu.
6. Těsto přikryjte suchou utěrkou a nechte v míse kynout minimálně hodinu.

Drobenka:
1. Všechny ingredience rukou propojte tak, aby struktura působila jako jemné, větší a malé drobečky.

Ovoce: 
1. Švestky namočte na 10 minut do studené vody.
2. Poté je utěrkou osušte a trochu naleštěte.
3. Následně je nožem rozpulte a vypeckujte.
4. Nakonec každou půlku nakrájejte na silnější plátky.

Dokončení: 
1. Těsto vyndejte z mísy na vál a zpracujte jej do hladka. Rozdělte na dva stejné díly. 2. Každý díl rozválejte na obdélník.
3. Plátky švestek pokládejte do tří pruhů tak, že zanecháte na všech stranách 3-4 cm okraj.
4. Švestky posypte vanilkovým cukrem a žmolenkou. Dle chuti můžete dochutit i skořicí.
5. Okraje přendejte přes ovoce na všech stranách.
6. Poté je potřete rozšlehaným vajíčkem a následně posypte sekanými mandlemi.
7. U druhého rozpeku postupujte stejně.

Pečení: 
1. Pečte v předehřáté troubě na 165 °C do zhnědnutí okrajů přibližně 20 minut. Řiďte se ale dle své trouby.
2. Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.