Sušenky z vlašských ořechů

Sušenky z vlašských ořechů

cca 25 ks 

 

50 minut

 

Domácí sušenky jsou vděčnou sladkostí „do ruky“, která zastane roli výživné dopolední svačinky, ale i malé mlsky k odpolední kávě. Vyzkoušejte třeba oblíbený recept zkušené cukrářky Tamary Adamčíkové, která vsází na kombinaci chuťově výrazných vlašských ořechů a jemné bílé čokolády.

 

Suroviny:

280 g pšeničné hladké mouky
260 g pšeničné chlebové mouky
13 g jedlé sody  
13 g kypřicího prášku do pečiva  
8 g mořské soli
280 g másla  
280 g třtinového cukru  
260 g krupicového cukru  
2 velká vejce   
26 g vanilkového cukru
250 g kvalitní bílé čokolády 
150 g vlašských ořechů 
50 ml javorového sirupu 

 

 Postup:

  1. Do mísy prosejte obě mouky, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl.    

  2. Čokoládu a ořechy nasekejte na kousky.    

  3. Pomocí robota utřete máslo s třtinovým krupicovým i vanilkovým cukrem, trvá to přibližně 5–10 minut. Následně přidejte za stálého mixování také vejce.  

  4. Důkladně vmíchejte suchou moučnou směs a poté i čokoládu a ořechy.    

  5. Připravené těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechejte 24 hodin odpočívat v lednici.    

  6. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.

  7. Z těsta tvořte stejně velké kuličky. Klaďte je na plech tak, aby mezi nimi zůstaly větší rozestupy.   

  8. Sušenky pečte 18–20 minut do světle-zlata a poté je nechejte vychladnout na mřížce.   

 

Sušenky z vlašských ořechů