Sušenky z vlašských ořechů

Domácí sušenky jsou vděčnou sladkostí „do ruky“, která zastane roli výživné dopolední svačinky, ale i malé mlsky k odpolední kávě. Vyzkoušejte třeba oblíbený recept zkušené cukrářky Tamary Adamčíkové, která vsází na kombinaci chuťově výrazných vlašských ořechů a jemné bílé čokolády.
Suroviny:
280 g pšeničné hladké mouky
260 g pšeničné chlebové mouky
13 g jedlé sody
13 g kypřicího prášku do pečiva
8 g mořské soli
280 g másla
280 g třtinového cukru
260 g krupicového cukru
2 velká vejce
26 g vanilkového cukru
250 g kvalitní bílé čokolády
150 g vlašských ořechů
50 ml javorového sirupu
Postup:
- Do mísy prosejte obě mouky, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl.
- Čokoládu a ořechy nasekejte na kousky.
- Pomocí robota utřete máslo s třtinovým krupicovým i vanilkovým cukrem, trvá to přibližně 5–10 minut. Následně přidejte za stálého mixování také vejce.
- Důkladně vmíchejte suchou moučnou směs a poté i čokoládu a ořechy.
- Připravené těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechejte 24 hodin odpočívat v lednici.
- Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
- Z těsta tvořte stejně velké kuličky. Klaďte je na plech tak, aby mezi nimi zůstaly větší rozestupy.
- Sušenky pečte 18–20 minut do světle-zlata a poté je nechejte vychladnout na mřížce.