Salát s marinovanou fetou a grilovanými paprikami

Salát s marinovanou fetou a grilovanými paprikami

2 porce

20 minut + 2 dny marinování

Tipů na chutné saláty nikdy není dost, proto blogerka Martina Lancingerová připravila tuto skvělou kombinaci listových salátů a pikantního marinovaného feta sýru. Připravte si lehkou večeři nebo svačinu. 

Suroviny:

Marinovaná feta:
1 bloček sýru feta
bobkový list (ideálně čerstvý)
nové koření
celý pepř
česnek
chilli paprička (může být sušená)
čerstvý tymián
čerstvý rozmarýn
olivový olej


Salát:
1 červená paprika
1 žlutá paprika
olivový olej
sůl
4 hrsti salátu dubáček (nebo Lollo Rosso)
hrst oliv kalamata
čerstvá bazalka
čerstvě mletý pepř 

Dresink:
2 lžíce oleje ze sýru
1 lžíce vinného octa
sůl

Postup:

1. Sýr feta nakrájejte na menší kostky. Vkládejte do čisté sklenice, prokládejte bylinkami a kořením. Na 1 bloček sýra budou stačit 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 7 – 9 kuliček pepře, 1 – 2 stroužky česneku, 1 – 2 chilli papričky, pár snítek tymiánu a rozmarýnu. Zalijte olivovým olejem tak, aby byl sýr ponořený. Sklenici uzavřete a nechte přes noc odpočívat při pokojové teplotě. Poté uložte do lednice a nechte ideálně 2 dny odpočívat. 
2. Papriku nakrájejte na proužky. V míse promíchejte s 1 – 2 lžícemi olivového oleje se špetkou soli. Ogrilujte a dejte stranou. Můžete případně péct v troubě při 200 °C cca 15 minut.
3. Salát rozprostřete do talířů nebo misek. Přidejte grilovanou papriku a olivy kalamata. Salát obložte pár kousky marinované fety, posypejte lístky bazalky a lehce opepřete čerstvě mletým pepřem. 
4. Na dresink můžete použít aromatický olivový olej z nakládaného sýra nebo čerstvý olivový olej. Prošlehejte jej s vinným octem, solí. Podávejte se salátem.