Grilované kuře po thajsku

Grilované kuře po thajsku

2 porce

45 minut
2 hodiny marinování
 

Ke grilování či pečení kuřecího masa s thajským šmrncem můžete použít krom kuřecích prsou také kuřecí vykoštěná stehha. Maso ze stehen bývá šťavnatější. A pokud vám při přípravě zbude trochu času, určitě se pusťte do přípravy domácí teryiaki omáčky k podávání. Původem je sice z Japonska, ale pro svou oblibu se používá napříč Asií a nejen tam.       

Suroviny:

2 větší kuřecí prsa (500 g)

Marináda:
1,5 lžíce oleje (řepkový, olivový, nebo například sezamový)
1 lžíce sójové omáčky
2 lžičky rybí omáčky
2 lžičky limetkové šťávy
1 lžička medu nebo javorového sirupu
1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
1 stroužek česneku
1 stonek citronové trávy

K podávání:

Jasmínová rýže
Mix zeleniny (okurka, mrkev, červené zelí atd.)
Sezamová semínka
Nadrobno nasekané nesolené arašídy 
Čerstvý koriandr
Sójová omáčka nebo omáčka teryiaki

Omáčka teryiaki:
200 ml vody
70 ml tamari omáčky nebo sójové omáčky se sníženým obsahem soli
20 g kokosového nebo třtinového cukru
10 g medu
1 stroužek česneku
1 lžička citronové šťávy nebo jablečného octa
½ lžičky mletého zázvoru
2 lžičky (8 - 10 g) kukuřičného škrobu
70 ml vody

Postup:

1. Kuřecí prsa, pakliže je budete grilovat, je lepší naporcovat na menší kusy. Odřízněte spodní část svalu, seřízněte je v nejširší části a pak můžete podélně po linii svalu kuřecí prso překrojit. Menší kusy se lépe grilují. Kuře můžete ale péct i v troubě. Pak není třeba do kusu masa nějak zasahovat.
2. V misce promíchejte olej, sójovou a rybí omáčku, limetkovou šťávu, javorový sirup, zázvor, prolisovaný česnek a najemno nakrájenou citronovou trávu. Ze stonku trávy nejdříve odloupejte tuhé vnější vrstvy a nakrájejte až měkký střed.
3. Do marinády vložte maso a nechte alespoň 2 hodiny v lednici odpočívat. 
4. Maso vyndejte z marinády a z obou stran ogrilujte. Pokud budete péct maso v troubě, zapněte troubu v režimu horkovzduch na 250 °C a vložte dovnitř plech vyložený pečicím papírem. Do vyhřáté trouby vložte maso na plech, teplotu stáhněte na 230 °C a zprudka pečte 5 minut. Pak teplotu stáhněte na 180 °C a dopékejte asi 17- 20 minut (podle velikosti masa).
5. Maso nechte po upečení chvíli odpočívat na talíři a poté nakrájejte na slabé plátky. 
6. Podávejte s mističkou rýže a zeleninou, posypané sezamem, arašídy a koriandrem, pokud máte tuto bylinku rádi. Aby rýže nebyla „suchá“, podávejte omáčku k zalití - doporučuji omáčku teryiaki. Je možné ji koupit, ale na domácí si velice pochutnáte. 
7. Teryiaki omáčku připravíte velice jednoduše. Do pánve vlijte vodu a tamari omáčku. Přidejte cukr, med, najemno nakrájený česnek, citronovou šťávu a mletý zázvor. Zahřívejte, dokud nezačne směs mírně probublávat. V mističce prošlehejte kukuřičný škrob se 70 ml vody a vlijte do pánve. Za občasného míchání pozvolna vařte asi 3 minuty. Odstavte. Na špízy budete potřebovat jen pár lžic omáčky, zbytek teryiaki schovejte do uzavíratelné skleničky do lednice. Můžete ji využít na další pokrmy.