Pomazánka ze sušených rajčat a semínek

Pomazánka ze sušených rajčat a semínek

4 porce

 

1 hodina namáčení + 10 minut přípravy pomazánky

 

Rádi byste si rozšířili repertoár domácích pomazánek a porozhlížíte se po nějaké zdravější variantě? Jako základ se skvěle hodí rozmixované ořechy nebo semínka, která hravě zastoupí máslo či majonézu. Navíc jsou plná zdraví prospěšných tuků, o lahodné chuti ani nemluvě. Vyzkoušejte je třeba v kombinaci se sušenými rajčaty, kterou si zamiluje celá rodina. 

 

Suroviny:

1 hrnek slunečnicových semínek
10 sušených rajčat v oleji  
1 stroužek česneku   
špetka mleté chilli papričky  
1 lžíce sójové omáčky tamari
sůl, pepř podle chuti  

 Postup:

  1. Slunečnicová semínka namočte alespoň na hodinu do vlažné vody. Poté vodu slijte.    

  2. Do výkonného stolního mixéru vsypte vodou nasáknutá semínka, přidejte sušená rajčata a asi 1 lžíci oleje, v němž byly namočeny, oloupaný česnek a sójovou omáčku tamari.     

  3. Vše důkladně promixujte a případně dochuťte solí a pepřem.    

  4. Pomazánku nechejte odležet v lednici a podávejte s čerstvým či opečeným pečivem, celozrnnými krekry nebo zeleninou nakrájenou na hranolky.    

ETA TIP: Originální chuť podobnou aromatickému sýru dodá pomazánce sušené lahůdkové droždí (seženete ve zdravých výživách).

Pomazánka ze sušených rajčat a semínek