Drůbeží paštika s portským vínem a zeleným pepřem

Drůbeží paštika s portským vínem a zeleným pepřem

6 porcí

30 minut

 Jemná kuřecí játra potřebují výraznější doprovod – sladké dezertní víno a ostrý pepř představují solidní dvojici, která vyšvihne paštiku mezi prvotřídní delikatesy.

Suroviny:

500 g kuřecích jater
2 šalotky
225 g másla
4 snítky čerstvého tymiánu
2 stroužky česneku
100 ml portského vína
100 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletý pepř
snítky tymiánu, kuličky pepře, mandle, vlašské ořechy či brusinky na dozdobení
rozpuštěné máslo dle potřeby

stolní mixér ETA Vital Blend

Postup:

  1. Játra očistěte od blanek a nakrájejte nadrobno. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. V nepřilnavé pánvi rozehřejte velkou lžíci másla, vsypte šalotku a opékejte ji, až zprůhlední. Po 2 minutách přidejte snítky tymiánu. Česnek oloupejte a utřete.
     
  2. Jakmile šalotka začne zlátnout, přidejte česnek a po 2 minutách i játra. Restujte je za častého míchání zhruba 5 minut tak, aby uvnitř zůstala trochu růžová. Přilijte portské víno, dobře promíchejte a nechte odpařit, trvá to zhruba 5 minut.
     
  3. Přilijte smetanu, přidejte na kousky pokrájené máslo, dochuťte solí a pepřem, promíchejte a odstavte. Tymián vyjměte.
     
  4. Směs rozmixujte v mixéru dohladka, případně dochuťte solí či pepřem. Ihned podávejte nebo uložte do lednice – paštiku rozdělte do mističek či skleniček, ozdobte bylinkami, kořením, ořechy či brusinkami a zalijte rozpuštěným máslem tak, aby byla ponořená. V chladu vydrží až 1 týden.