Pečené hovězí žebro s dýní, topinamburem a liškami

Dýně Hokaido je typicky podzimní zeleninou, kterou si můžete připravit na spoustu způsobů. Asi nejznámější je dýňová polévka. Vyzkoušejte si ji připravit také jako přílohu společně s topinamburem a liškami k hovězímu žebru. Tento recept pro vás připravil David Valíček ve Foodateliéru v Ostravě, kde pro vás pravidelně chystá netradiční kurzy vaření.
Suroviny:
1 kg hovězích žeber
350 g cibule
200 g pórku
200 g mrkve
200 ml oleje
300 ml červeného vína
2 stroužky česneku
tymián, rozmarýn
sůl a čerstvě umletý pepř dle chuti
1 kg dýně hokaido
100 ml olivového oleje
tymián
350 g topinamburu
200 g lišek
250 ml mléka
250 ml vody
bobkový list, tymián
lžíce másla
lžíce olivového oleje
Domácí těstoviny:
300 g hladké mouky
2 vejce
3 žloutky
100 ml olivového oleje
sůl dle chuti
100 ml vody
Postup:
- Do Pečenky vložte nakrájenou cibuli, pórek, mrkev, přidejte bylinky, víno a rajčatový protlak a vše nechte přibližně 20 minut zapéct. Osolené hovězí žebro opečte a vložte do hotového zeleninového základu s vínem a rajčatovým protlakem.
- Zalejte vodou do úrovně masa a duste v Pečence asi 3,5 hodiny.
- Dýni Hokaido omyjte, nakrájejte na čtvrtky a přelijte olivovým olejem. Přidejte koření, bylinky, lehce podlijte vodou a pečte v Pečence přibližně 1 hodinu.
- Do Gratusu nasypte mouku, přidejte vejce, žloutek, sůl a olej a v míse vyhněťte těsto pomocí hnětacího háku.
- Těsto nechte zchladit zabalené v potravinové folii cca 30 min.
- Následně těsto vyválejte na Gratusu s nástavcem na lasagně a potom příslušným nástavcem nařežte na tagliatelle.
- Těsto pomoučte moukou promíchanou s polentou a nechte lehce proschnout. Následně těstoviny uvařte v osolené vodě cca 5 minut a po uvaření je promažte olivovým olejem.
- Topinambur očistěte a vložte do mléka s vodou a bylinkami. Vařte cca 15 minut a poté je společně s liškami orestujte na másle.
- Hovězí žebro servírujte společně s topinamburem, liškami a těstovinami na talíři a ihned podávejte.